Hírek

Cinema after Corona (COVID-19)

2020.07.13. 14:29

Dear friends and colleagues worldwide,

Since the beginning of 2020, the world, including ourselves who are related to cinema and film festivals, have been affected by the outbreak of CoronaVirus: Film Theaters shut their doors, Film Festivals cancelled their editions and many Film & TV productions have been postponed. What is available for me and maybe for many of you is to work online.

And so, I created a couple of blogs/websites in addition to YouTube Channels related to cinema and artforms.

In that context, I want to welcome all of you to be guests on my YouTube channels for an online interview to talk about your new projects or to discuss ideas to overcome cinema challenges in the new months to come..

Anyone interested, I am happy to know...

--

Sherif Awad
Founder & Chief Editor
RareCinema.Shop [1]/MeetingVenus.com [2]/SherifAwad-FilmCritic.com [3]/ https://www.linkedin.com/in/sherifmawad/


THE WINNERS OF KVIFF EASTERN PROMISES 2020 ONLINE

2020.07.13. 14:25KVIFF Eastern Promises 2020 Winners
View this email in your browser
THE WINNERS OF KVIFF EASTERN PROMISES 2020 ONLINE
Works in Progress TRT Award
The jury (Gabor Greiner, Faruk Güven, Vanja Kaludjerčić) chose the film Wild Roots (Hungary, Slovak Republic) directed by Hajni Kis and produced by Júlia Berkes and Balázs Zachar  as the winning project. A cash prize of 10.000 EUR from TRT will be given to the project.
Works in Progress Post-production Development Award 
The jury (Ivo Marák, Karel Och, Michaela Patríková) chose the film  The Alleys (Jordan, Qatar, France, Saudi Arabia) directed by Bassel Ghandour and produced by Rula Nasser. The award consists of post-production services in UPP and Soundsquare.
Eurimages Lab Project Award
The jury (Els Hendrix, Mark Peranson, Adina Pintilie) awarded the project Atlantide (Italy, France), directed by Yuri Ancarani and produced by Marco Alessi, with the prize in the value of 50.000 EUR.
Docs in Progress Award 
The Docs in Progress jury (Salma Abdalla, Rada Šešić, Charlotte Cook) awarded the project  The Lines (Slovak Republic), directed by Barbora Sliepková and produced by Barbara Janišová Feglová. The project will receive a cash prize in the amount of 5.000 EUR.
Works in Development - Feature Launch KVIFF & MIDPOINT Development Award
The jury (Joseph Fahim, Danijel Hočevar, Alessandra Pastore) decided to award the 10.000 EUR cash prize for further development to Usud (Serbia) directed by Stefan Malešević and produced by Andrijana Sofranić Šućur.
Congratulations to all the winners and we are truly happy for being able to showcase so many promising projects from the region even under such unexpected circumstances.

Thank you for being there with us!

KVIFF Eastern Promises Team 

 


Sára Sándor díj bizottság

2020.06.17. 14:10


Arany Blende nevezés emlékeztető

2020.05.20. 18:14

Kedves filmkészítők!

Már csak május 21. (csütörtök) éjfélig lehet nevezni az Arany Blendére (www.aranyblende.hu), amely egy újonnan alapított díj a magyar trailereknek. A nevezés feltétele mindössze az, hogy az adott magyar filmet 2019. január 1. és december 31. között mutatták be nyilvánosan. A trailer vagy teaser hossza 20 másodperc és 2,5 perc között lehet.

A film lehet bármilyen műfajú, hosszúságú, tehát várunk rövid-, nagyjáték-, kisjáték-, tévé-, dokumentum-, természet- és ismeretterjesztő filmek trailereit is! A lényeg, hogy ha tévéfilm, akkor olyan promója is legyen, ami NEM tévéhez készült: mozis, vagy online.

Nyilvános bemutató lehetett bárhol, fesztiválon, moziban, kultúrházban, online, tévében stb. Ha 2018-ban indult fesztiválkörútra, ami 2019-ben is tartott, akkor az is jó. Sőt, ha 2018-ban vetítették fesztiválon, 2019-ben volt online, mozis, tévés bármilyen premierje, akkor az is. Nem nevezhet viszont olyan film előzetese, amit pl. 2018-ban mutattak be a mozik, de a vetítések átcsúsztak 2019-re is.

Fontos, bárki nevezhet, aki a trailer alkotásában részt vett, de mivel nyilvános adatbázisba kerül az előzetes, ezért a film gyártójának mindenképp kell a hozzájárulása.

Az Arany Blende egy díj a legjobb magyar előzeteseknek és egy épülő adatbázis, ahol évről évre nyomon követhetjük az aktuális magyar trailer-trendeket. A versenybe került előzetesek közül az Arany Blende honlapján szavazhatja meg a közönség a neki legjobban tetszőt. A fődíjról a szakmai zsűri dönt, aki több szempont szerint értékeli majd az alkotásokat.

Várjuk a nevezéseket!

Üdv.
Köllő Killa
30/3864454
https://aranyblende.hu/
https://www.facebook.com/aranyblende/


Pályázati felhívás - IV. Hét Domb Filmfesztivál

2020.05.19. 13:41

Kedves pályázók!

Idén is megrendezésre kerül a Hét Domb Filmfesztivál, immár negyedik alkalommal október 05 - 11-ig.

Amennyiben most is rendelkezel olyan filmmel, mely alkalmas a megmérettetésre, fesztiváloztatásra, akkor várjuk nevezésedet és alkotásodat a következő kategóriákban:

A nevezés díjtalan!
A nevezési határidő 2020. június 30. 24 óra

A nevezés akkor válik véglegessé, ha a regisztráció után kitöltöd a nevezési lapot és végül feltöltöd a filmedet.

Részleteket a honlapunkon olvashatsz.

hetdombfilmfesztival.hu

A zsűri tagjai:

Pokorny Lia - színésznő
Réz András - filmesztéta
Rófusz Ferenc - Oscar-díjas rendező

Amennyiben a filmed bekerül a legjobb 10 közé, akkor újdonságként - idén első alkalommal - a nagyközönség is szavazhat rá online, de csak akkor, ha a nevezési lapon hozzájárulsz ehhez. További részletek a szabályzatban és a nevezési lapon. Azért, hogy az alkotásod védve legyen vízjelezzük és a Hét Domb Filmfesztivál logójával látjuk el.

Amennyiben a koronavírus járvány miatti vészhelyzet nem kerül feloldásra, vagy újbóli bevezetésre kerül a fesztivál idejére, úgy csak online lesznek levetítve az alkotások (vízjelezve), párhuzamosan a fesztivál idejének megfelelően.

A díjazást, a döntősök fogadását hasonlóan szeretnénk megoldani, mint az elmúlt időkbe. Ahogy azt olvastad idén egy közönségdíjat is ki kívánunk osztani.

A fesztivál lebonyolításáról, programjáról a végleges döntések meghozatala után tájékoztatunk minden döntőbe jutott film alkotóját.

Üdvözlettel!

a rendezőség
tel: 06 72/ 581-049


Meghívó a Multimédia Online Virtuális Kiállításra

2020.05.15. 11:22

Tisztelt Elnök Úr!

A Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségének Kereskedelmi Képviselete tisztelettel meghívja Önöket és tagvállalataikat, hogy látogassanak el a Thaiföldi Kereskedelmi Minisztérium által szervezett első nemzetközi Multimédia Online Virtuális Kiállításra (Multimedia Online Vitual Exhibition, MOVE).

A virtuális kiállításon számos nemzetközi sikert aratott vezető thaiföldi TV műsorgyártó, filmgyártó, utómunkálat szolgáltató, virtuális és animációs filmkészítő valamint szoftverfejlesztő mutatkozik be.

A kreativitás, a hatékonyság, az innováció és az átláthatóság kombinációja révén a thaiföldi digitális tartalomipar elmúlt évtizedben az ország egyik kiemelkedő iparága lett, amelynek éves bevétele a tavalyi év során elérte a 4 milliárd USD-t. Örvendetes tény, hogy Thaiföld ma már a nemzetközi filmgyártás és digitális adatszolgáltatás első számú outsourcing központja lett Délkelet-Ázsiában. Ez a továbbiakban annak is köszönhető, hogy a külföldi megrendelők rendkivűl versenyképes és magas színvonalú szolgáltatásokat vehetnek igénybe párosulva a legkorszerűbb gyártási infrastuktúrával.

A virtuális kiállítás, amely egyúttal online üzleti kapcsolatépítést is lehetővé tesz a regisztrált résztvevők számára 2020 május 25-27 között lesz megtekinthető.

További részletes tájékoztatás és regisztrálási lehetőség az alábbi weboldalon található meg:

https://move.ditp.go.th/home

Amennyiben levelünk felkeltette megtisztelő érdeklődésüket, kérjük szíveskedjenek a fenti weboldalon legkésőbb 2020. május 21-ig regisztrálni és arról bennünket egyidejűleg e-mail címünkön (thaitradebudapest@thaicomm.hu) értesíteni.

Tisztelettel

Mrs. Prapa Vijaykadga kereskedelmi főtanácsos

Thaiföldi Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete

Office of Commercial Affairs, Royal Thai Embassy

H-1025 Budapest, Vend u.26.

Tel: +361 212 2738

Mob: +36 203370079

E-mail: thaitradebudapest@thaicomm.hu

www.thaitradebudapest.hu


FILMES PÁLYÁZATI FELHÍVÁS! 6. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest

2020.05.14. 08:50

Tisztelt Kollégák! Televíziós műsor- és filmkészítők!

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, együttműködésben a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel filmes pályázatot hirdet magyarországi és határon túli alkotók számára.

Pályázhatnak: Fogyatékossággal élő emberek (intellektuális képességzavarral küzdők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók), autizmussal élő alkotók, szociális ágazatban dolgozók és érintettek, független filmesek, televíziós szakemberek, diákok és mindenki, aki filmjében a fogyatékosság témáját érinti.

A pályázat tartalma: Téma és idő megkötése nélkül lehet nevezni bármilyen filmmel, pl.: fikciós filmek, játékfilmek, dokumentum és portréfilmek, animációs filmek, módszertani és PR filmek. A nevezett filmeknél egyetlen megkötés, hogy az alkotások valamilyen módon kapcsolódjanak a sérült emberek világához.

A nevezési lapot és a felhívást mellékletben küldjük.
A Filmszemle facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/239216213839679/

VI. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest 2020. november 17-18.
Nevezési határidő: 2020. szeptember 21.
Bővebb információ az Egyesület honlapján: www.msmke.net
A rendezvény kiemelt támogatója a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.

Várjuk nevezéseiket szeretettel:
Fábián Gábor elnök, MSMKE


Elnökségi határozat

2020.04.02. 23:39

A Magyar Producerek Szövetsége Elnöksége döntése értelmében támogatja a Nemzeti Filmintézet kezdeményezését és csatlakozik a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére létrehozandó Filmipari Segélyalaphoz.
Egyesületünk tagdíjbevételéből 100.000 Ft-tal támogatja az alap létrehozását.

Dr. Nagy Endre
Elnök

2020.04.02


Filmipari Segélyalapot kezdeményez a Nemzeti Filmintézet

2020.04.02. 22:29

A Nemzeti Filmintézet a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére Filmipari Segélyalapot kezdeményez, amelyre 50 millió forintot különített el. Az NFI célja, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassa a megbízás nélkül maradt filmeseket. Az NFI várja a stabil gazdasági helyzetű filmes vállalkozások és magánszemélyek felajánlásait is.

A Filmipari Segélyalapot a hazai mozgóképszakmát tömörítő Magyar Filmakadémia fogja működtetni, az igénylés feltételeinek kidolgozása folyamatban van. Várhatóan április 15-től lehet jelentkezni, a részletekről hamarosan a Magyar Filmakadémia honlapján tájékozódhatnak a nehéz helyzetbe került filmesek.

„A koronavírus járvány kitörése óta a Nemzeti Filmintézet vezetésével közösen azon dolgozunk, hogy a forgatások elmaradása és a várható csúszások miatt a filmipar szereplőit érintő veszteségeket mérsékeljük. Kezdeményeztük több film forgatásának és gyártáselőkészítésének átütemezését, amelynek köszönhetően a produkciók felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek. A filmtámogatási tevékenységünk továbbra is folyamatos. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy ezek az intézkedések sem tudnak teljes mértékben segítséget nyújtani a megbízás nélkül maradt filmeseknek, ezért úgy döntöttünk, hogy a bevétel nélkül maradt kollégák rendkívüli megsegítésére kezdeményezzük a Filmipari Segélyalap létrehozását.” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Forrás: nfi.hu


10 ezer embert is érinthet: hetekre leállt a magyar filmipar

2020.03.15. 18:14

A koronavírus jelentős negatív hatással van a hazai filmgyártásra: gyakorlatilag minden leállt, az amerikai szakembereket "evakuálták", ez pedig a stúdióknak és a filmszakma dolgozóinak is hatalmas kiesést jelent - mondták a Portfolio-nak az iparágra közelről rálátó szakértők.

Évek óta folyamatosan meghaladja a százmilliárd forintot a filmgyártásra költött összeg Magyarországon, az összeg jelentős része külföldről érkezik. 2018-ban összesen 333 film gyártását regisztrálták itthon, 110 milliárd forint értékben. A filmek jelentős részét olyan bérmunkák teszik ki, amelyeket az adókedvezmények csábítottak ide. A koronavírus azonban jelentős hatással van a hazai filmgyártásra is: gyakorlatilag minden leállt, ez pedig a stúdióknak és a filmszakma dolgozóinak is hatalmas kiesést jelent - mondták a Portfolio-nak az iparágra rálátó szakértők.

Döntő pillanat volt Trump bejelentése, a legdrágább sorozat is leállt

Drámai helyzet alakult ki az elmúlt napokban a magyarországi filmgyártásban – mondta el a Portfolio-nak Radnai Károly, a filmgyártáshoz kapcsolódó adótanácsadással foglalkozó OrienTax Adótanácsadó Zrt. partnere. A szakember szerint a filmek, sorozatok gyártása sérülékeny iparág, magas a személyi kitettsége, hiszen rendkívül sokan dolgoznak egy-egy produkción, sok ember van egyszerre egy helyen, akár külső helyszíneken is.

Az európai filmipart pedig az amerikai bérmunka tartja el – Magyarországon ez a kitettség még az átlagosnál is sokkal magasabb, akár a 90%-ot is elérheti -, a rendező, a főbb szereplők, az operatőr is amerikai, a magyar cégek gyakorlatilag csak szervezik a gyártást. Ezért volt döntő pillanat, amikor Donald Trump bejelentette a beutazási tilalmat a schengeni országokból: az amerikai stúdiók a bejelentés után lényegében evakuálták munkatársaikat az európai országokból, Magyarországról 200-300 főt. Radnai szerint az amerikai filmgyártók máshogy mérik a kockázatot: fontos munkatárs nem szorulhat be olyan országba, ahol karantént rendelnek el. Ez pedig azt jelentette, hogy minden film gyártása leállt Magyarországon – nagyjából a felénél megszakadt a minden idők egyik legdrágább sorozatának tartott, a Microsoft népszerű videójátékából készülő Halo forgatása is.

A LEÁLLÁS SÚLYOSAN ÉRINTI A MAGYARORSZÁGI GYÁRTÓBÁZISOK MELLETT A FILMES PRODUKCIÓKBAN DOLGOZÓKAT, 5-10 EZER EMBERT IS. A LEGTÖBB STÁBTAG MEGBÍZÁSI DÍJAS, NEM MUNKAVÁLLALÓ: EZ A GYAKORLATBAN AZT JELENTI, HOGY HA NINCS FILMES PROJEKT, AKKOR NEM DOLGOZIK, NINCS BEVÉTELE SEM.

Radnai szerint a stúdiókon jelentős a kényszer, hogy tartalmat gyártsanak, ezért az igazi vesztesek maguk az amerikai gyártók: hatalmas összegeket vesztenek azzal, hogy beláthatatlan ideig húzódnak a forgatások.

VANNAK FILMEK AMIKET TELJESEN LEÁLLÍTHATNAK, VANNAK AMELYEKET AZ USA-BAN SOKKAL DRÁGÁBBAN TALÁN FOLYTATJÁK VAGY ÚJRAKEZDIK, ÉS VANNAK OLYANOK IS, AMELYEKET A VÍRUSVESZÉLY ELMÚLTÁVAL SZINTE AZONNAL FOLYTATNI TUDNAK.

Ami a rossz tulajdonsága a filmiparnak az egyúttal az erénye is: amilyen gyorsan le tud állni, majdnem olyan gyorsan újra is tud szerveződni, nem várható tehát, hogy hosszú évekre visszavesse a filmipart a mostani leállás. A jelenség továbbá globális, nem egy sajátos magyar jelenségről van szó, így valószínűleg nem is jár a fejlett magyarországi filmipar versenyképességének romlásával.

Újratárgyalják a szerződéseket

"Két jellemző reakciót lehetett látni a piacon az elmúlt napokban, az első egy pánikszerű menekülés, amit Trump bejelentése okozott, miszerint az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából. A másik, ami a többségre volt jellemző, hogy kivártak egy napot és mérsékeltebb reakcióként takarékos üzemmódba kapcsoltak, ami a produkciók mondhatni felfüggesztést jelenti 2-4 hetes periódusra, majd ezután újra megvizsgálják, hogy mik a lehetőségek” – mondta a Portfolio-nak Balika Gergő a külföldi produkciókat idecsábító, úgynevezett szervizszolgáltatásokat nyújtó legnagyobb hazai szereplő a Mid Atlantic Films Head of Production pozícióját betöltő vezetője.

BALIKA SZERINT EGYELŐRE MEGPRÓBÁLJÁK A STÁBOKAT MEGTARTANI, ÚJRA TÁRGYALNI AZ ESZKÖZBESZÁLLÍTÓKKAL A SZERZŐDÉSEKET KEDVEZMÉNYEK REMÉNYÉBEN, HOGY A MEGUGRÓ KÖLTSÉGEKET MINDENKI ARÁNYOSAN VISELJE.

Azoknál a produkcióknál, amelyek a nyáron kezdődnének, és már tart az előkészítésük - igazodva a vírus várható lefolyásához - néhány hónappal igyekeznek eltolni a forgatásokat.

„Nagyon gyorsan adaptálódik a szakma a helyzethez, és persze egyelőre elég képlékeny a helyzet, napról-napra változhat, de mindenki előre tekint és már a vírus lefolyása utáni időszakot készítjük elő.” - tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Korda Filmpark Facebook (A Korda Filmpark tájékoztatása szerint március 29-ig nem fogad látogatókat.)

Forrás: portfolio.hu