Hírek

Budapesti Klasszikus Film Maraton

2021.09.03. 11:15


Szeptember 20.-ig várják a nevezéseket a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére, a fogyatékossággal élők Kárpát-medencei integrált filmes seregszemléjére.

2021.09.01. 16:02

A különleges rendezvény 2015 óta ad helyet fogyatékossággal élő filmesek, hivatásos filmkészítők, televíziós szakemberek és függetlenfilmesek számára, hogy a nagyközönség előtt bemutassák alkotásaikat, és megmérettessék azokat. A kétnapos filmmaraton ideje alatt a program biztosítja a találkozás lehetőségét a szakemberek és az alkotók számára, elősegítve a filmes és a szociális ágazatok közötti kapcsolatok létrejöttét.

A szemlére műfaji megkötés nélkül bárki nevezhet filmeket, aki a fogyatékossággal élők témáját dolgozza fel. A pályaműveket a szervezők három szekcióban fogadják: speciális filmes, parafilmes és független-, professzionális filmes kategóriákban.

Fábián Gábor a szemle főszervezője elmondta, hogy rendkívül bizakodó, mert az előző évekhez képest jelentősen nőtt az érdeklődés a rendezvény iránt, és bízik benne, hogy novemberben közel száz különleges alkotást tudnak a közönség elé tárni. Hozzátette, hogy az eredetileg kétnaposra tervezett filmes rendezvény, idén első alkalommal bővül ki egy szakmai, nulladik nappal, ahol filmes programokkal várják az érdeklődőket, valamint a versenyprogramba be nem került alkotások vetítése is ekkor kezdődik.

A rendezvény grafikai megjelenését és a beharangozófilmjét is fogyatékossággal élő alkotók készítették, ezzel is ráirányítva a figyelmet a Filmszemle által felkínált értékekre.

A program további különlegessége, hogy a szervezők az első magyarországi infokommunikációs akadálymentesítéssel ellátott filmszemleként tervezik megvalósítani, ami a hallás-, és látássérült embertársaink számára is egyaránt lehetővé teszi az egyenlő esélyű hozzáférést.

Magyar Speciális Független Filmszemle Budapest
Ideje:

2021. november 17-18.
Nulladik nap:
2021. november 16.
Helyszín:
Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest VI. Kerület Eötvös utca 10.
Nevezési határidő:
2021. szeptember 20.
A Filmszemle a világhálón online formában is elérhető lesz

Információ: Magyar Speciális Mozgókép Egyesület
Tel.: +3670/281-78-36 E-mail: info(kukac)msmke.net
Web: www.msmke.net
Facebook: www.facebook.com/specmozgokep
Facebook esemény: https://fb.me/e/D9s9NwUV
A Filmszemle hivatalos beharangozója: https://youtu.be/RNCcwqKhmh8


Pályázat

2021.08.30. 11:21

Kedves Filmesek!

A FILMJUS Alapítvány kiírta 2021-es pályázatát forgatókönyvírásra és/vagy forgatókönyv fejlesztésre. Filmjus Alapítvány immáron minden fontos információval elérhető az alapitvany.filmjus.hu weboldalon is.

A pályázat letölthető: https://alapitvany.filmjus.hu/palyazatok/

A pályázat beadási határideje: 2021. szeptember 10, péntek


WORKSHOP: 2021. Október 28-30., Budapest

European Co-Production – Legal and Financial Aspects 2021

Producers today face a complex set of challenges when entering co-productions. This workshop provides hands-on tips to successfully navigate the ever-changing landscape of co-producing in Europe and beyond. Leading film and TV experts as well as acclaimed European producers present state-of-the-art case studies and offer exclusive insights into their work.

>> October 28-30 (excl. travel days) in Budapest
>> Save € 200,00 with the early bird discount until September 13!
>> Exclusive discounts for a limited number of Hungarian professionals. The application deadline is September 17.
>> Online info session: September 7 at 19:00 CET via Zoom, free of charge with registration
>> More information and registration / scholarship application: en.epi.media/copro


Further international workshops this fall:

Leading Innovation and Change in Film and TV, November 18-20 in Berlin In recent years, digitalization, changing audience habits and innovation in technology have accelerated the pace of change in the audiovisual industry, further amplified by the COVID-19 pandemic. These developments have revealed how vital it is for professionals and companies to adapt to the marketplace quickly and to embrace arising business opportunities. Participants of the workshop are introduced to a range of entrepreneurial approaches, perspectives and frameworks to help them anticipate change, innovate their business models and build sustainable businesses against the backdrop of continued change. The workshop combines hands-on techniques and exercises, led by experienced coaches, with industry key notes and case studies by international experts to inspire and share best practice.

The Art of Negotiating Agreements for Film and TV, December 9-11 in Berlin Good agreements are essential for any successful production or other industry deal. This workshop aims at enabling film and TV professionals to handle an agreement like a good script: with passion and a deep understanding of its structures and mechanisms. Internationally renowned experts will also shed light on the secrets of the industry by giving exclusive insights into its inner workings and provide a comprehensive overview of VOD-platforms and other potential business partners. By combining interactive elements, expert lectures and practical exercises to understand agreements and train the art of negotiation, the training help participants develop confidence and a strong mindset for entering negotiations.


VII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

2021.08.18. 19:34

Kedves Alkotók!

Ezúton szeretnénk Önöket meginvitálni a VII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválra, Gödöllőre, szeptember 10-12-re!

A részletes filmszakmai programot, valamint a regisztrációs lehetőséget, mind a programokra, mind a szállásra, az alábbi linken találják:
https://docs.google.com/forms/d/1XBbePGjDE4G1nLnZga9JafKsikFpu4PjPcVUsP2JtYk/edit

Kérjük Önöket, hogy a jelentkezést a linken keresztül, legkésőbb szeptemberig 5-ig tegyék meg!


Magyar Mozgókép Fesztivál

2021.06.09. 17:31


Elhunyt Ormos Ferenc

2021.06.09. 10:07

2021. május 31-én a hazai filmszakma egy kiváló szakembert vesztett el: Ormos Feri filmtechnikust, az SFX titkok nagy tudóját, aki 2011-12 között a Mafilm-et vezette. Mindenki által tisztelt kolléga volt, aki nem ismert megoldhatatlan feladatot. Szenvedélyes filmes és hajós volt, akire szeretettel emlékezünk. Jó szelet odafent!

Forrás: NFI


Elhunyt Jankovics Marcell, az MMA tiszteletbeli elnöke

2021.05.30. 13:28

80. életévében elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke. Jankovics Marcell népszerűségét – a mindenki által ismert animációs filmjei mellett – közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti.

Jankovics Marcell 1941-ben született Budapesten. Családját 1951-ben kitelepítették Öcsödre, ahonnan csak 1953-ban térhettek vissza. Édesanyját rokonok fogadták be, Jankovics Marcellt nagynénje nevelte. A leckéit nagyapja (id. Jankovics Marcell, aki író, politikus, ügyvéd volt, s hegymászóként is jelentős eredményeket ért el) íróasztalánál írogatta. Nagyapja könyvtára, a személyes tárgyak, amelyek körülvették, a család szellemisége iránytűként mutatta útját, ám az édesanya jelenlétének hiánya, az édesapját ért atrocitások, a terror árnyéka, a bizonytalanság megkeserítette általános iskolás éveit.

Édesanyja fiát 1955-ben a pannonhalmi bencés gimnáziumba íratta be, ott is érettségizett. Ahogy a háború, a kitelepítés, úgy Pannonhalma is meghatározó élmény lett életében. Erről Lékiratok című (később bezúzott) önéletrajzi művében hosszasan ír. A pannonhalmi kollégiumi évek alatt megtanulta a fegyelmet, a tűrőképességet, a korlátokhoz és lehetőségekhez való igazodást, tanárai szakmai tudása pedig jó alapot adott későbbi, széleskörű műveltsége kialakításához. Idegen nyelveket tanult (az orosz és latin mellett angolul, franciául), a keresztény múlt iránti fokozott érdeklődés lételemévé vált.

Édesapját 1956-ban kiszabadították a börtönből; a forradalom leverése után felügyelettel szabadlábon maradhatott. A börtönben korábban elszenvedett agyvérzése miatt azonban munkaképtelenné vált, s egész életében gondozásra szorult.

A gimnázium elvégzése után Jankovics Marcell kétszer egymás után a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára jelentkezik. Nyíltan édesapja „bűnei" miatt nem vették föl. 1959–1960-ban az Erőműjavító és Karbantartó Vállalat (ERŐKAR) Anyagvizsgáló Laboratóriumában dolgozott, előbb anyagmozgató segédmunkásként, majd betanított csőtágítóként. Ezt az időszakot is élete meghatározó élményének tekintette. Ennek a munkahelyének köszönheti a továbblépést: egy munkatársa „közvetíti" a Pannónia Filmvállalathoz (utóbb Pannónia Filmstúdióhoz, majd Pannóniafilm Kft.-hez), ahol 1960-tól fázisrajzoló-gyakornokként kezdhetett dolgozni.

Jankovics Marcell gyerekéveit beárnyékolta a családját ért meghurcoltatás, a kitelepítés, a nélkülözés, az apa hiánya, nővére méltatlan életkörülményei, majd emigrálása, bűnhődhetett ő is – mint annyian – olyan bűnökért, amelyeket soha nem követett el. Rajztehetsége és szerencsés adottsága mentette meg: képes volt minden körülmények között derűsnek maradni, életigenlő humorral kezelni a megpróbáltatásokat is.

Pályája indulásakor három jelentős művész alkotásmódjával ismerkedett meg: Nepp Józsefnek a képet, hangot és gondolatot egységben érvényesítő humorával, a Kovásznai György-féle festőszemlélettel, a képi gondolatokat egymás mellé fűző, rétegzett, míves kollázsanimációval és Macskássy Gyula jelszerűen tömör, tiszta ábrázolásmódjával. E háromféle felfogás nem kioltotta egymást, hanem sajátosan fonódott össze Jankovics Marcell későbbi munkáiban. Megemlítendő még Reisenbüchler Sándor neve is, ha azokat a mestereket, társakat vesszük számba, akiktől tanult, tapasztalatokat szerzett, de nem szolgaian követte őket, hanem a megfigyelt mesterségbeli fogásokat beépítette a saját művészetfelfogásába.

1965-ben rendezőnek nevezték ki, majd három évig, 1968-ig Dargay Attilával és Nepp Józseffel közösen készítették a nagy sikerű Gusztáv című rajzfilmsorozatot.

A pályája innentől kezdve egyenesen – és szinte töretlenül – ívelt fölfelé. A Gusztáv sorozat népszerűséget és gyakorlatot biztosított számára, de hamar tovább tudott fejlődni. Újabb és újabb (nemzetközi sikereket és szakmai elismertséget hozó) kisfilmeket készíthetett, közben kialakult saját művészi koncepciója, ars poeticája is.

1971–72-ben már tanított is, a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban animációt oktatott.

1973-ban elkészült az első, egészestés rajzfilmje, a János vitéz, mely a magyar rajzfilmtörténet életében is fordulópont, mérföldkő, és mindmáig siker a magyar nézők körében. Kiemelt szerepet kap a filmben, mint sok további munkában is, a következetes színdramaturgia.

A János vitéz kapcsán újabb, életre szóló barátságok kötődtek, amelyek szakmai fejlődését is segítették. Hoppál Mihály néprajzkutató barátságát is e filmnek köszönhette, később Szemadám György festőművésszel és Szakály Ferenc történésszel kiegészülve alkottak megbonthatatlan, erős érzelmi és szellemi közösséget. Három barátját a három testőrhöz hasonlította, magát pedig a negyedik, besorolhatatlan, semmilyen skatulyába nem illeszkedő, kicsit mindig kívülálló muskétáshoz. E szűk baráti kör (Péterfy László szobrásszal, Csete György és Makovecz Imre építésszel, Kelemen András pszichiáterrel, Kovács István költővel, Molnár Imre iparművésszel és másokkal kiegészülve) később (1981-ben) megalapította a Március 15. Társaságot, mely a kor gyakran torz, igazságtalan kitüntetési gyakorlatával szembeni tiltakozásként harminc éven át magándíjjal jutalmazta a kiemelkedő életműveket.

Jankovics Marcell az egészestés filmek mellett a kisfilmek készítését sem hagyta abba, sorra nyert velük a nemzetközi szakmai megmérettetéseken; a Sisyphus című munkáját 1974-ben Oscar-díjra is jelölték.

1977-ben elkészíti a Küzdők című rövidfilmjét (Cannes-i Arany Pálma Díj). A három fekete-fehér rövidfilmje (Mélyvíz [1971], Sisyphus, Küzdők) valamiféle triptichon részeinek tekinthetők, a témák mitológiai allegóriákba vannak kódolva. Formabontó, lecsupaszított, egyedi rövidfilmjeivel Jankovics katartikus hatást akar kiváltani, megrendít, elgondolkoztat.

1977-ben elkezdi Jankovics a Magyar népmesék sorozatot, amelyet forgatókönyvíróként, rendezőként, tervezőként 2002-ig gondoz. Ezeken a népmese-animációkon generációk sora nőtt fel, és ma már hungarikum lett. A sorozat – ahogy a János vitéz is – a magyar népi vizualitás és gondolkodásmód hagyományaiból táplálkozik. A körkörösség, az örök visszatérés a képi világot is meghatározó gondolati alap. A mese a létező időn kívüli világba, az álomidőre esik, mégis a valóság része.

A Kecskemétfilm stúdióban készülő sorozat Mikulás Ferenc ötlete volt; Jankovicsot a János vitéz sikere nyomán kérik fel erre a munkára. Jankovics találja ki a koncepciót: fontos a figyelemkeltő főcím, valamint minden meséhez meg kell találni az adott grafikai stíluson belül azt a motívumkincset, amely arra a tájegységre jellemző, ahonnan a mese adott változata előkerült. Fontos szempont a kompozíció, a magyar népművészet szimbólumrendszerének és a mitikus szerkezetnek a megjelenítése. A mesék hangsúlyos mozzanata az utazás (az utazás célja a nőnemű lény megtalálása, az utazás pedig szimbolikus térben történik).

Az első sorozatban a figuraterveket és a forgatókönyvet Jankovics Marcell rajzolja, majd a harmadikban és az ötödikben is. A másodiknál és a negyediknél „csak" főrendezőként szerepel, de újra és újra visszahívják, a sorozat „szellemi atyjának" azóta is őt tekintik.

1981-ben mutatják be Jankovics második egészestés filmjét, a Fehérlófiát, amely nemzetközi elismerést hoz (elnyeri a Minden idők legjobb rajzfilmje c. díjat). E film elkészültét, a művészi teljesítményt többéves kutatómunka előzi meg. Előadásokat tart, ismeretterjesztő anyagokat ír a szerző az archaikus világképről, a mitológiáról, a népmesék és a csillagos ég kapcsolatáról.

Kisebb animációs munkák után elindul a Mondák a magyar történelemből című sorozat, amely karakterében annyiban különbözik a népmesék sorozatától, hogy a Képes Krónika világára épül, történelminek nevezhető zenei forrásokkal (gregorián és diákénekek) táplálkozik, és legfőbb célja a történelmi ismeretterjesztés.

Következő egészestés filmje az Ének a csodaszarvasról (2002), melyet Szörényi Levente felkérésére készít el. Ebben a magyar ősmítoszt dolgozza fel, annak asztrálmitológiai interpretációját adva.

Régóta dédelgetett terve valósul meg Az ember tragédiája (2011) elkészültekor, mely méltó tisztelgés az eredeti darab és az emberiség kultúrtörténete előtt. A monumentális, 160 perces rajzfilm 23 évig készült, minden szín más stílusban lett megrajzolva.

Az utóbbi években szintén nagy munkába kezdett a Toldi megrajzfilmesítésével.

Jankovics Marcellt rajzfilmrendezőként ismerte meg a világ, de a grafikusi, könyvillusztrátori tevékenysége is meghatározó volt, valamint művelődéstörténészként is maradandót alkotott. Valamikor rajzolt képregényeket is, de mindig csak rangos szerzők (pl. Oscar Wilde, Stanislaw Lem, Jókai Mór) műveiből. Készített rajzfilmplakátokat, tervezett emblémákat, saját könyvein kívül illusztrált mesekönyveket és más szépirodalmi műveket. Cikkei, tanulmányai és számos könyve jelent meg – főleg művelődés- és művészettörténeti tárgyban. Néhány önálló könyve például: Jelképkalendárium (1988), A fa mitológiája (1991), Ahol a madár se jár (1996), A Nap könyve (1996), A szarvas könyve (2004), 3+1, A négy évszak szimbolikája (2008). 2007-ben Méry Gábor fotóművésszel együtt elkezdte albumok formájában feldolgozni a Felvidék templomait és azok szárnyasoltárait. 2015-ben jelent meg A vizuális nevelésről című könyve, melyet ő maga egyik legfontosabb írásának nevezett.

Rendszeresen tartott előadásokat konferenciákon, egyetemeken, főiskolákon, középiskolákban és közművelődési intézményekben az animációról, általában a filmről, művelődéstörténeti, képzőművészeti témákról, a gyermeknevelés, valamint a kultúrpolitika és közélet kérdéseiről.

1988–98 között rendszeresen készített ismeretterjesztő televíziós műsorokat, forgatókönyvíróként, műsorvezetőként, rendezőként közel félezret. Rendszeresen működött közre ismeretterjesztő tévé- és rádióműsorokban. A DUNA TV egyik alapítója. Kurátorként, szóvivőként, az induló televízió műsortanácsának elnökeként is dolgozott. Belekóstolt a színházi munkába is. Az Egyetemi Színpadon két népzenei műsort rendezett, 1981-ben és 1982-ben; 1997-ben a Budapest Bábszínház Bábiloni Biblia címmel mutatta be darabját, amit maga írt, tervezett és rendezett. A Magyar Nagylexikon első öt kötetének szerző munkatársa volt (1993–1997). Részt vett a meghiúsított budapesti EXPO '96 és a hannoveri EXPO 2000 magyar programjának tervezésében.

Félszáz körüli hazai és nemzetközi díj, valamint számos magyar kitüntetés tulajdonosának mondhatja magát, zsűritagként is több alkalommal képviselte hazáját nemzetközi filmfesztiválokon: Zágrábban, New Yorkban, Teheránban, Espinhoban, Ottawában, Oberhausenben, Krakkóban, Hirosimában, többször magyar sikerrel. Néhány a fontosabb hazai elismerései közül: 1974-ben Balázs Béla-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat, 2007-ben Prima Pimissima díjat kapott, 2013-tól a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetés birtokosa, s az elsők között – 2014-ben – ítélték meg számára művésztársai a Nemzet Művésze elismerést.

Több társaságban, egyesületben, szervezetben volt tag vagy viselt tisztséget. 1998–2000-ig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke, majd 2007–2009 között az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. felügyelőbizottságának elnöke volt. 2010-ben bő egy évre újra az NKA elnökének nevezték ki. Az MMA egyesülethez 1993-ban csatlakozott. 2011. november 5-étől, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi rangra emelésével a tagság beválasztotta az Akadémia elnökségébe. 2014–2020 között a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, majd 2020-tól a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke lett.

A Magyar Művészeti Akadémia 2019 végén jelentette meg a Jankovics Marcell című életműalbumot, míg grafikusi, rajzolói munkásságából Képpraxisok címmel szintén ekkor a Műcsarnok mutatott be egy válogatást. A trianoni békediktátum 100. évfordulójához kapcsolódva előbb Székesfehérváron, majd a Pesti Vigadóban is láthatta a közönség Jankovics Marcellnek a magyar történelemnek Mohácstól a trianoni békeszerződésig vezető eseményeit, s a jelenre gyakorolt hatását feldolgozó gúnyrajzait, mely kiállítás alapját Trianon címmel 2019-ben megjelent monumentális képeskönyve adta.

Jankovics Marcell formabontó klasszikusát, a digitálisan felújított Fehérlófiát a közelmúltban az USA-ban vetítették nagy sikerrel, legközelebb pedig az animációs filmek nagy presztízsű szemléje, a június 14-én kezdődő Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál tűzi műsorára.

Jankovics Marcell vizuális művész, közéleti ember, népmesekutató, reneszánsz műveltségű gondolkodó volt, akinek munkássága páratlanul sokszínű és szerteágazó. Túlzás nélkül jelenthetjük ki: Jankovics Marcell életműve meghatározó része marad a magyar kultúrának.

Forrás: mma.hu


Elhunyt Szomjas György

2021.04.08. 20:17

80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező.

A szomorú hírt Magyar Filmművészek Szövetsége tette közzé. A Balázs Béla- és Kossuth-díjas, Magyarország Kiváló Művésze díjjal elismert filmrendezőt szűk családi körben helyezik végső nyugalomra, hozzátartozói kérik, hogy mindenki tartsa tiszteletben ezt a fájdalmas időszakot.

Szomjas György méltán nagysikerű filmjeivel, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Falfúró vagy a Roncsfilm műfajt teremtett Magyarországon. Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének.

Nyitókép: Szomjas György. Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Forrás: kultura.hu


Meghalt Szita Miklós Balázs Béla-díjas producer, gyártásvezető

2021.01.20. 11:13

Életének 73. évében elhunyt Szita Miklós Balázs Béla-díjas producer, gyártásvezető – közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége az MTI-vel hétfőn.

Szita Milós halálával nagy veszteség érte a magyar mozgóképszakmát – írja a szervezet közleménye. A tájékoztatás szerint a producer súlyos betegség következtében január 17-én hunyt el.

Szita Miklós az Európai Filmakadémia első magyar producer tagja volt, filmjei között van a Werckmeister harmóniák, a Gengszterfilm, az Én Rippl-Rónai József, a Váratlan halál, a Csókkal és körömmel, a Nyomkereső, a Szerelmes szívek, a Forradalom után és a Stationary című film is - olvasható a közleményben.

Forrás: index.hu


Egyedülálló, kultúrtörténeti jelentőségű a FILMIO

2020.11.21. 20:44

Mint megírtuk, elindult a FILMIO, az új magyar streamingszolgáltatás. A Nemzeti Filmintézet platformján most az induláskor már 220 produkció, köztük 160 magyar mozifilm - a közelmúlt nagy sikerei és teljeskörűen felújított klasszikus alkotások - nézhetőek meg, a választék pedig csak gyarapodni fog. Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost telefonon kérdeztük az újdonságról: elmondta, hogy Európában ritka, a közép-európai régióban egyedülálló kezdeményezés a FILMIO, aminek az elindulása kultúrtörténeti jelentőségű pillanat, mivel "így válik közkinccsé a magyar mozgóképek java".

"Forgalmazási forradalom van a nemzetközi mozgóképes piacon" - mondta Káel Csaba, aki szerint a streamingszolgáltatás korát éljük: "forgalmazási szempontból megkerülhetetlenné vált az online tartalomfogyasztás, nem véletlen, hogy egyre több nagy amerikai filmtár indul el, sőt legtöbbjük az egész világ nézőközönségét célozza meg. A Netflixnél óriási lehetőségeket fedeztek fel a filmek és sorozatok online kínálatában." Mint elmondta, amikor megkapta a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosi megbízást, kiemelt terve volt a magyar filmtár elindítása. Egyfelől, mert egy ilyen platformon "tehető közkinccsé a XXI. században a magyar mozgókép java, amit a Nemzeti Filmintézetben működő Filmarchívum gondoz és a Filmlaborral közösen szisztematikusan őriz meg és újít fel a legújabb technológiákkal. Lenyűgöző kínálatról van szó: ezek a többségükben állami támogatásból készült filmek nagyon fontos tartalmakat közvetítenek felénk. Jövőre lesz 120 éves a magyar film, és a 120 év filmtermése az identitásunkkal kapcsol össze minket, ezeken az alkotásokon keresztül ismerhetjük meg őseink, családjaink történeteit, a történelmünket, továbbá a rendező- és színészlegendáinkat."

Mint elmondta, a magyar filmek kópiáit a Filmarchívum filmfelújítási programja keretében évek óta restaurálják és digitalizálják, így "óriási lehetőség, hogy ezek a filmek korszerű kép- és hangminőségben elérhetővé válnak a FILMIO platformján. Mindenki megmutathatja a kedvenc magyar filmjét a gyerekeinek, és újranézheti a családjával". A Filmarchívum és a Filmlabor munkája a tartalom folyamatos bővülését is garantálja, azaz hétről hétre növekszik majd az itt elérhető alkotások száma. Káel Csaba kiemelte, hogy a FILMIO oktatási célra is használható, indulása pedig szerinte kultúrtörténeti jelentőségű pillanat, "mint annak idején az Országos Széchenyi Könyvtár megalakítása. A mozgóképes örökségünk összeállítása kezdődött el."

Az új mozifilmek és más mozgóképes produkciók forgalmazásának szempontjából is óriási lehetőség a FILMIO: "A magyar filmeknek a piacorientált mozikban a hollywoodi blockbusterekkel kell versenyezni a bemutatásért és a műsoron maradásért egyaránt." A mozifilmek Hollywoodból verhetetelen marketingcsomagokkal és világsztárokkal érkeznek, mindez hatalmas promóciós támogatás, amivel a magyar filmeknek nem könnyű felvenni a versenyt, egyszerűen nem ugyanaz a súlycsoport. "A Nemzeti Filmintézet újításként már jelentős marketingtámogatást is biztosít a készülő magyar filmeknek. Bízunk abban, hogy ez hatékony segítség lesz a versenyben." - mondta Káel Csaba. A magyar filmek általában rövidebb ideig maradhatnak a mozik műsorán, a FILMIO a forgalmazásuk következő állomása lehet, ahogyan például a Netflix vagy az HBO GO, ahol egyre keresettebbek a magyar tartalmak is. A kormánybiztos szerint a FILMIO felületén olyan hazai alkotásokat is elérhetővé lehet tenni széles közönség számára, amik nem tudnak mozis forgalomba eljutni, vagy eleve nem arra készültek: "Remek animációs-, dokumentum- és kisjátékfilmek, valamint televíziós produkciók nézhetőek meg már most a platformon. A Filmintézet támogatásával nagyon sok ígéretes új alkotás van készülőben minden műfajban."

Az archív filmek, az új mozifilmek és további mozgóképes tartalmak száma évről évre nőni fog, a FILMIO pedig felújított és új mozifilmek premierjeinek is teret ad majd. Ez most, a koronavírus időszakában egy példátlan mentőöv a szakmának és a közönségnek egyaránt. Fontos, hogy a közönség látóterében továbbra is jelen legyen a magyar film: "idén alig pár magyar alkotás tudott elindulni a mozikban, a FILMIO az elmaradt bemutatóknak is lehetőséget kínál" - mondta Káel Csaba. A FILMIO fejlesztésének és kiterjesztésének terveiről elárulta, hogy március környékén már, előfizetés nélkül, külön-külön is meg lehet vásárolni megtekintésre a filmeket, mintha csak mozijegyet vennénk. A FILMIO idén havi 890 forintért - kevesebbért mint egy mozijegy - fizethető elő, ami jövőre 1190 forint lesz. Jelenleg csak Magyarországról érhető el a szolgáltatás, de nemsokára egész Európából elő lehet majd fizetni, és az a terv, hogy a filmtárba külföldi alkotások, klasszikusok és kortárs filmek is bekerüljenek a régió országainak filmintézeteiből és archívumaiból. "Az a célunk, hogy a FILMIO közép-európai, majd európai felületté váljon, hiszen az európai filmgyártás szerves része vagyunk immár több mint egy évszázada" - foglalta össze Káel Csaba.

Forrás: origo.hu


Elindult a FILMIO, az új magyar streaming szolgáltatás

2020.11.21. 20:39

Mától új, online filmtárral bővül a Magyarországon elérhető streaming szolgáltatások kínálata. A Nemzeti Filmintézet által elindított platform, a FILMIO sokak érdeklődésére számot tartó, egyedülálló tartalommal szeretné megnyerni magának a hazai nézőket. Napjaink elvárásaihoz igazodva, a lehető legszélesebb kínálatot nyújtva teszi hozzáférhetővé a magyar filmgyártás régi és új remekműveit, klasszikusait, örök kedvenceit. Mintegy 220 produkció – animációk, dokumentumfilmek, tévéfilmek mellett – több mint 160 magyar mozifilm között lehet mostantól válogatni, és a választék hétről-hétre tovább gyarapodik. A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető FILMIO előfizetéses rendszerben működik, viszont a szolgáltatásért fizetett díj egyben a magyar film támogatása is. Az innen származó bevétellel a Nemzeti Filmintézet a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretet növeli.

„Régi adósságunkat törlesztettük a FILMIO november 19-i debütálásával. Hiányzott már egy olyan platform a közönségnek, ahol egyben elérhető a magyar filmek java, legálisan, kiváló minőségben. A sokszínű magyar film közös kultúrkincsünk, nemzeti identitásunk meghatározója, ezért is örülünk, hogy elindíthatjuk az új, online filmtárunkat. Mindenkinek van legalább egy kedvence köztük, de inkább több, amelyeket most már Magyarországon bármikor, bárhonnan a FILMIO-n keresztül el lehet érni.” – hangsúlyozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Induláskor a FILMIO több mint 220 alkotást tartalmaz, amelyek döntő többsége mozifilm, köztük a közelmúlt sikerei, így a Valami Amerika trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia. A digitális felújításnak, restaurálásnak köszönhetően pedig 120 olyan régi kedvenc is tökéletes kép- és hangminőséggel nézhető meg a felületen, mint a Hyppolit, a lakáj, a Mici néni két élete, A tizedes meg a többiek, A veréb is madár, A tanú, a Régi idők focija, A Pogány Madonna, a Megáll az idő, a Szamárköhögés, a Macskafogó, a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Csinibaba vagy a Moszkva tér.

Az igazi ínyencek pedig olyan ritkaságokat is felfedezhetnek a kínálatban, mint az egyik első fennmaradt magyar mozifilm: a Casablanca világhírű, Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály 1914-ben forgatott alkotása, A tolonc, az egyetlen mozgókép, amelyben Jászai Mari látható. Az előbbieken túl a FILMIO kínálatát színesítik animációk, dokumentumfilmek és tévéfilmek is.

A FILMIO megvalósításán 2020 márciusa óta dolgozik a Nemzeti Filmintézet és a platform műszaki hátterét létrehozó és üzemeltető Antenna Hungária szakértő csapata. A Nemzeti Filmintézetben a Filmlabor és a Filmarchívum szakembereinek együttműködésében a 2017-ben indított Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programban már mintegy 120 magyar mozifilm teljes körű restaurálása valósult meg. Ennek az értékmentő munkának az eredményeit ezentúl a FILMIO-n is bemutathatjuk a filmszerető közönségnek.

A fejlesztői munka a november 19-i indulással nem ér véget. Jelenleg a FILMIO kizárólag Magyarországon érhető el. A tervek szerint a filmek hamarosan magyar akadálymentesített és angol felirattal is nézhetőek lesznek, készül az okostévé applikáció, továbbá a V4 filmintézetei is kapcsolódnak majd saját tartalmakkal a felülethez egy egyedülálló, színes, soknyelvű közép-európai streaming szolgáltatást megteremtve.

A Nemzeti Filmintézet továbbra is elkötelezett támogatója a mozibemutatásra készülő alkotásoknak, a klasszikus mozi- és filmélménynek. A tervek szerint az új mozifilmek a mozibemutatót követően a FILMIO-n lesznek először láthatók, sőt minél több, nem kifejezetten moziforgalmazásra szánt mozgókép premierje a FILMIO-n lehet. Hamarosan előfizetés nélkül, egy-egy adott film megtekintésére is lesz lehetőség a FILMIO-n.

A Nemzeti Filmintézet online filmtárára az idei év végéig kedvezményesen lehet előfizetni. December 31-ig 890 forintot kell kifizetni a havidíjas szolgáltatásért. Januártól pedig havi 1190 forintért nézhetnek hazai filmeket korlátlanul a nézők a FILMIO-n, melynek bevételéből a Nemzeti Filmintézet a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretét növeli.

A FILMIO-t filmes alkotók részvételével megtartott, online közvetítésen mutatta be az újságíróknak a Nemzeti Filmintézet az indulás napján. Az interaktív eseményen az újságírók beküldték kedvenc magyar filmjük címét, melyből a mellékelt kedvenc magyar filmjeink címkefelhő rajzolódott ki.

https://www.filmio.hu

Forrás: nfi.hu


Cégér Wekerlei filmfesztivál pályázati határidő meghosszabbítása

2020.09.29. 15:11

A COVID-19 járvány miatt a Wekerlei Társaskör Egyesület a felhívásban szereplő beadási határidőt egy héttel meghosszabbította. Szeptember 28-a helyett az új beküldési határidő 2020. október 5. éjfél.

Minden más feltétel és kiírás változatlan.


Fesztivál 2020 - regisztráció

2020.09.07. 18:11

Tisztelt Alkotók!

Várunk benneteket a Fesztivál vetítésekre és a Gálára!

A jelenlegi korlátozások miatt kérjük, hogy regisztráljatok előre és mindenképpen jelöljétek meg hány fővel érkeztek. Több lépcsős regisztráció lesz szeptember 11-13 között.

Az V. kapunál a belépéskor jelezzétek, hogy a Filmszakmai programokra jöttetek. Itt csak egy aláírás és a megkülönböztető nyakbaakasztó kerül átadásra. Tényleges filmszakmai regisztráció és a fesztivál csomag átadása: szeptember 11., péntek 16:00-tól, a Gödöllői Királyi Kastély, Erzsébet kert terasza. Ott természetesen hűsítővel, kávéval stb. várunk benneteket. 

Szombaton 9.00-tól van regisztráció a filmszakmai sátorban, ami egész nap a rendelkezésetekre áll. A sátor egyben egy külön vetítési hely számotokra.

Idén ceremóniák, nagyobb megnyitó nem lesz, a fontosabb bejelentéseket stb. a gálára tartogatjuk. A Gála helyszínén max. 250-en tudunk részt venni, ezért kérlek, előre regisztráljatok oda is. Ne felejtsétek beírni, hány fővel érkeztek!

Köszönjük a segítségeteket!
Szeretettel várunk mindenkit Gödöllőre!

a szervezők

ALAPÍTÓK
FŐTÁMOGATÓ
https://www.facebook.com/godollofilmfest/
Website

Hírlevél 2020. 08. 17.

2020.08.17. 16:17

 Hírlevél 2020. 08. 17.

Hírlevél
2020. augusztus 17.
Hírek
23. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdeti 23. tematikus nemzetközi filmszemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát, melynek idei hívószava a KÖZÖSSÉGBEN.
Nevezni a fenti hívószó gondolatkörébe illeszkedő filmmel vagy fotóval lehet a szabályzatban részletezetteknek megfelelően.

Nevezési határidő: 2020. október 12.

A szemle időpontja: 2020. november 18-21.

Részletek: https://faludiakademia.hu/filmszemle-es-fotopalyazat/

 


Cinemira Gyerek-és Ifjúsági Pitch fórum

A Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál első alkalommal rendezi meg a Gyerek-és Ifjúsági Film Pitch fórumot, azzal a céllal, hogy a hazai forgatókönyvírók, írók és kreatív gondolkodók lehetőséget kapjanak a fiatal közönség számára írt film -és sorozatterveik bemutatására valamint, hogy terveikhez találjanak rendezőket, producereket, szakmai partnereket.

A Pitch fórumra élőszereplős, vagy animációs egészestés filmes terveket illetve élőszereplős vagy animációs sorozat terveket várunk. A rendezvényen szakmai zsűri értékeli a pályamunkákat. A legsikeresebb forgatókönyvterveket a zsűri és a közönség is díjazza!

További információ: http://kidfilmfestival.hu/gyerek-es-ifjusagi-film-pitch-forum/


25. Schlingel Nemzetközi gyermek és ifjúsági filmfesztivál

Projekteket várnak a 25. Schlingel Nemzetközi gyermek és ifjúsági filmfesztivál szakmai programjára, a "Pitch your Treatment" eseményre.

Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 24.

Időpont: 2020. október 14-16.

További információ: https://ff-schlingel.de/en/programme/pitch-your-treatment

 


Meghosszabbított pályázati határidő: Mozik mint innovatív kulturális központok 2020

Az Európai Bizottság második alkalommal hirdeti meg Mozik mint innovatív kulturális központok pályázatát, melynek célja, hogy olyan innovatív kulturális központok jöjjenek létre, amelyek egy mozi köré szerveződnek, különös tekintettel az olyan területekre amelyeket az új koronavírus járvány jelentősen sújtott, és ahol a mozi és kulturális infrastruktúra korlátozott.

Célok:

A felhívás elősegíti az új moziba járási szokások feltérképezését, a helyi közösségek igényeinek megismerését, és az alábbiakra fog összpontosítani:

 • mozi élmény újragondolása a világjárvány után, különös tekintettel mozik és VOD platformok közötti együttműködésekre
 • közönségfejlesztés és építés interaktív eseményeken keresztül (széleskörű kulturális és oktatási tevékenységek)

Meghosszabbított pályázati határidő: 2020. augusztus 21.

Részletek


Filmjus pályázat

A FILMJUS Alapítvány pályázatot hirdet műfaji megkötöttség nélkül forgatókönyvírásra és/vagy forgatókönyv fejlesztésre.

A pályázat célja, hogy eredeti, izgalmas, magyar művek szülessenek. Alapítványi támogatást nyújtanak a pályázaton nyerteseknek az alkotói munka feltételeinek javításához, a forgatókönyv megírásához és/vagy fejlesztéséhez.
Pályázat beadási határideje: 2020. szeptember 8.
További információ


Eredmények

Megérkeztek a Kreatív Európa MEDIA alábbi 2 pályázati felhívásának eredményei:

A 18/2019 számú Fejlesztés – Csomagtervek pályázaton a Mythberg Films 170.000 euró, a Proton Cinema 155.000 euró támogatást nyert el filmterveik fejlesztésére. 
A felhívásra beérkezett 136 projekt közül 71 csomagterv nyert el támogatást, összesen 12.477.925 euró összegben.
Az eredménylista itt érhető el: https://bit.ly/2EzwnDD

A 19/2019 számú Videojátékok fejlesztése felhívás keretében  a Szoftverdesign Informatikai Szolgáltató Kft. 150.000 euró támogatást nyert el King Arthur: Knight's Tale című projektjének fejlesztésére. 
A felhívásra összesen 104 pályázat érkezett be, melyek közül 32 projekt nyert el támogatást, összesen 3.754.638 euró összegben.

Az eredménylista itt érhető el: https://bit.ly/3hVdnOs

Gratulálunk a nyertes pályázóknak!


Képzési lehetőségek Európában
Erich Pommer Institut őszi képzései

Megnyílt a jelentkezés az Erich Pommer Institute alábbi három képzésére, amelyeket a koronavírus járvány alakulásától függően személyes vagy online formában rendeznek meg.

European Co-Production - Legal and Financial Aspects.
NEW: Now Featuring TV series

 • Időpont: 2020. október 22-24. Mallorca
 • Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 7.
 • Early Bird kedvezmény és ösztöndíjak elérhetőek.
 • További információ: https://en.epi.media/copro/

A koronavírus járvány miatt új kihívásokkal néznek szembe a koproducerek: a workshop során ezekre keresnek megoldásokat a résztvevők, a gyártás és forgalmazás során felmerülő jogi és pénzügyi kérdéseken keresztül.

 

Clearing Rights for Film and TV

 • Időpont: 2020. november 19-21. Berlin
 • Jelentkezési határidő: 2020. október 5.
 • Early Bird kedvezmény és ösztöndíjak elérhetőek.
 • További információ: https://en.epi.media/clearingrights/

A VOD platformok növekvő szerepe vitathatatlan napjainkban, az előfizetők száma világszerte növekedik. A platformokhoz kapcsolódó jogi folyamatok ismerete mára már elengedhetetlen számos AV cég fenntartható fejlődéséhez. A workshopon európai és amerikai szakértők a legújabb esettanulmányokkal segítik a résztvevőket a jogok tisztázásának alapos megismerésében. A képzés kiváló kapcsolatépítési lehetőség is egyben.

 

Digital Distribution - Maximizing Reach and Revenues

 • Időpont: 2020. December 10-12. Berlin
 • Jelentkezési határidő: 2020. október 26.
 • Early Bird kedvezmény és ösztöndíjak elérhetőek.
 • További információ: https://en.epi.media/digitaldistribution/

2020 megváltoztatta a szórakoztatóipar működését: bezárt mozik, leállt filmgyártás, online fesztiválok és vásárok… A majdnem üres termek és a VOD előfizetések rohamos növekedése mellett a forgalmazóknak alternatív forgalmazási modellekre van szükségük. A workshop során nemzetközi szakértők nyújtanak segítséget sikeres stratégiák és a szélesebb közönség elérésének érdekében.


DOX IN VITRO

Idén is megrendezik a Dox In Vitro kétnapos workshopot, melyet a Cinematik, a Creative Europe Desk Slovakia és a Slovak Audiovisual Fund együttműködésével valósul meg.

Közép-Európa feltörekvő dokumentumfilm készítőinek és producereinek jelentkezését várják. A Dox In Vitro résztvevői nemzetközi szakértők vezetésével, kis csoportokban fejleszthetik dokumentumfilmes projektjeiket, visszajelzést kapnak projektjük narratív struktúrájának, vizuális stílusának további fejlesztéséhez, valamint tanácsokat a finanszírozáshoz.

Időpont és helyszín: 2020. szeptember 8-9., Szlovákia, Pöstyén, Hotel Park Avenue

 

Jelentkezési határidő projekt nélkül: 2020. augusztus 30.

Részvételi díj: 150 euró

További információ: https://doxinvitro.eu/


EAVE Producers Workshop

Az EAVE Producers Workshop olyan játék- és dokumentumfilm, valamint TV sorozat producereknek szól, akik már rendelkeznek filmes és televíziós tapasztalattal és a területen szerzett tudásukat erősebb európai alapokra helyezve szeretnék bővíteni, valamint céljuk egy páneurópai szakmai kapcsolatrendszer kiépítése.

Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 31.

További információ


EAVE Marketing Workshop

A képzésre producerek, sales szakemberek, forgalmazók, marketingesek, regionális és nemzeti filmalapok, filmfesztiválok, vásárok képviselőinek jelentkezését várják.

A workshopra 30 jelentkezőt válogatnak be, akik a képzés keretében áttekinthetik a jelenlegi marketing folyamatokat, a digitális PR klasszikus és legújabb trendjeit, a közösségi média alkalmazását, a közönségépítés lehetőségeit.

Időpont és helyszín: 2020. november 10-15. Luxemburg

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2020. augusztus 17.

További információ

 


MIDPOINT Institute

Jelentkezéseket várnak a MIDPOINT Institute alábbi két képzésére:

MIDPOINT Writers' Room
Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 9.

MIDPOINT Feature Launch
Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 9.


MEDIA pályázatok
Pályázati határidők:

22/2019 Automatikus mozi forgalmazás és forgalmazói ügynökségek
 I. Határidő: 2020. szeptember 8.
 II. Határidő: 2020. október 29.Tudnivalók a pályázás menetéről

A Kreatív Európa program keretében minden pályázatot online kell beküldeni egy úgynevezett eFormon, azaz elektronikus jelentkezési lapon keresztül. A folyamat első lépéseként a pályázó cég az alábbi linken található portálon regisztrál, hogy létrehozza saját EU Login hozzáférését:
https://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/home.html

Az EU Login account létrehozása után a pályázó néhány egyszerű lépésben regisztrál a  következő oldalon: https://ec.europa.eu/education/participants/portal/desktop/en/organisations/register.html
A regisztrációs folyamat végén a pályázó kap egy úgynevezett PIC (Participant Identification Code) résztvevői azonosítókódot, aminek segítségével hozzáférhet az eFormokhoz, és megkezdheti a pályázat elkészítését.
Kérjük, mindenképpen tartsák szem előtt, hogy az eFormokat minden esetben az adott határidő napján legkésőbb 17 óráig (CET) lehet elküldeni, de nem ajánlatos az utolsó napig várni a pályázat beküldésével, mert a nagy forgalom leterhelheti az internetes rendszert.

Bővebben a pályázatokról


Kreatív Európa Iroda / Creative Europe Desk Hungary 
MEDIA alprogram / MEDIA Sub-programme
Kreatív Európa Nonprofit Kft.
H-1145 Budapest, Róna u. 174.
I ép. III/304.
Tel: +36 1 300 7202
Amennyiben szeretne leiratkozni hírlevelünkről, kérjük, jelezze a media@kreativeuropa.hu címen.

Cinema after Corona (COVID-19)

2020.07.13. 14:29

Dear friends and colleagues worldwide,

Since the beginning of 2020, the world, including ourselves who are related to cinema and film festivals, have been affected by the outbreak of CoronaVirus: Film Theaters shut their doors, Film Festivals cancelled their editions and many Film & TV productions have been postponed. What is available for me and maybe for many of you is to work online.

And so, I created a couple of blogs/websites in addition to YouTube Channels related to cinema and artforms.

In that context, I want to welcome all of you to be guests on my YouTube channels for an online interview to talk about your new projects or to discuss ideas to overcome cinema challenges in the new months to come..

Anyone interested, I am happy to know...

--

Sherif Awad
Founder & Chief Editor
RareCinema.Shop [1]/MeetingVenus.com [2]/SherifAwad-FilmCritic.com [3]/ https://www.linkedin.com/in/sherifmawad/


THE WINNERS OF KVIFF EASTERN PROMISES 2020 ONLINE

2020.07.13. 14:25KVIFF Eastern Promises 2020 Winners
View this email in your browser
THE WINNERS OF KVIFF EASTERN PROMISES 2020 ONLINE
Works in Progress TRT Award
The jury (Gabor Greiner, Faruk Güven, Vanja Kaludjerčić) chose the film Wild Roots (Hungary, Slovak Republic) directed by Hajni Kis and produced by Júlia Berkes and Balázs Zachar  as the winning project. A cash prize of 10.000 EUR from TRT will be given to the project.
Works in Progress Post-production Development Award 
The jury (Ivo Marák, Karel Och, Michaela Patríková) chose the film  The Alleys (Jordan, Qatar, France, Saudi Arabia) directed by Bassel Ghandour and produced by Rula Nasser. The award consists of post-production services in UPP and Soundsquare.
Eurimages Lab Project Award
The jury (Els Hendrix, Mark Peranson, Adina Pintilie) awarded the project Atlantide (Italy, France), directed by Yuri Ancarani and produced by Marco Alessi, with the prize in the value of 50.000 EUR.
Docs in Progress Award 
The Docs in Progress jury (Salma Abdalla, Rada Šešić, Charlotte Cook) awarded the project  The Lines (Slovak Republic), directed by Barbora Sliepková and produced by Barbara Janišová Feglová. The project will receive a cash prize in the amount of 5.000 EUR.
Works in Development - Feature Launch KVIFF & MIDPOINT Development Award
The jury (Joseph Fahim, Danijel Hočevar, Alessandra Pastore) decided to award the 10.000 EUR cash prize for further development to Usud (Serbia) directed by Stefan Malešević and produced by Andrijana Sofranić Šućur.
Congratulations to all the winners and we are truly happy for being able to showcase so many promising projects from the region even under such unexpected circumstances.

Thank you for being there with us!

KVIFF Eastern Promises Team 

 


Sára Sándor díj bizottság

2020.06.17. 14:10


Arany Blende nevezés emlékeztető

2020.05.20. 18:14

Kedves filmkészítők!

Már csak május 21. (csütörtök) éjfélig lehet nevezni az Arany Blendére (www.aranyblende.hu), amely egy újonnan alapított díj a magyar trailereknek. A nevezés feltétele mindössze az, hogy az adott magyar filmet 2019. január 1. és december 31. között mutatták be nyilvánosan. A trailer vagy teaser hossza 20 másodperc és 2,5 perc között lehet.

A film lehet bármilyen műfajú, hosszúságú, tehát várunk rövid-, nagyjáték-, kisjáték-, tévé-, dokumentum-, természet- és ismeretterjesztő filmek trailereit is! A lényeg, hogy ha tévéfilm, akkor olyan promója is legyen, ami NEM tévéhez készült: mozis, vagy online.

Nyilvános bemutató lehetett bárhol, fesztiválon, moziban, kultúrházban, online, tévében stb. Ha 2018-ban indult fesztiválkörútra, ami 2019-ben is tartott, akkor az is jó. Sőt, ha 2018-ban vetítették fesztiválon, 2019-ben volt online, mozis, tévés bármilyen premierje, akkor az is. Nem nevezhet viszont olyan film előzetese, amit pl. 2018-ban mutattak be a mozik, de a vetítések átcsúsztak 2019-re is.

Fontos, bárki nevezhet, aki a trailer alkotásában részt vett, de mivel nyilvános adatbázisba kerül az előzetes, ezért a film gyártójának mindenképp kell a hozzájárulása.

Az Arany Blende egy díj a legjobb magyar előzeteseknek és egy épülő adatbázis, ahol évről évre nyomon követhetjük az aktuális magyar trailer-trendeket. A versenybe került előzetesek közül az Arany Blende honlapján szavazhatja meg a közönség a neki legjobban tetszőt. A fődíjról a szakmai zsűri dönt, aki több szempont szerint értékeli majd az alkotásokat.

Várjuk a nevezéseket!

Üdv.
Köllő Killa
30/3864454
https://aranyblende.hu/
https://www.facebook.com/aranyblende/


Pályázati felhívás - IV. Hét Domb Filmfesztivál

2020.05.19. 13:41

Kedves pályázók!

Idén is megrendezésre kerül a Hét Domb Filmfesztivál, immár negyedik alkalommal október 05 - 11-ig.

Amennyiben most is rendelkezel olyan filmmel, mely alkalmas a megmérettetésre, fesztiváloztatásra, akkor várjuk nevezésedet és alkotásodat a következő kategóriákban:

A nevezés díjtalan!
A nevezési határidő 2020. június 30. 24 óra

A nevezés akkor válik véglegessé, ha a regisztráció után kitöltöd a nevezési lapot és végül feltöltöd a filmedet.

Részleteket a honlapunkon olvashatsz.

hetdombfilmfesztival.hu

A zsűri tagjai:

Pokorny Lia - színésznő
Réz András - filmesztéta
Rófusz Ferenc - Oscar-díjas rendező

Amennyiben a filmed bekerül a legjobb 10 közé, akkor újdonságként - idén első alkalommal - a nagyközönség is szavazhat rá online, de csak akkor, ha a nevezési lapon hozzájárulsz ehhez. További részletek a szabályzatban és a nevezési lapon. Azért, hogy az alkotásod védve legyen vízjelezzük és a Hét Domb Filmfesztivál logójával látjuk el.

Amennyiben a koronavírus járvány miatti vészhelyzet nem kerül feloldásra, vagy újbóli bevezetésre kerül a fesztivál idejére, úgy csak online lesznek levetítve az alkotások (vízjelezve), párhuzamosan a fesztivál idejének megfelelően.

A díjazást, a döntősök fogadását hasonlóan szeretnénk megoldani, mint az elmúlt időkbe. Ahogy azt olvastad idén egy közönségdíjat is ki kívánunk osztani.

A fesztivál lebonyolításáról, programjáról a végleges döntések meghozatala után tájékoztatunk minden döntőbe jutott film alkotóját.

Üdvözlettel!

a rendezőség
tel: 06 72/ 581-049


Meghívó a Multimédia Online Virtuális Kiállításra

2020.05.15. 11:22

Tisztelt Elnök Úr!

A Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségének Kereskedelmi Képviselete tisztelettel meghívja Önöket és tagvállalataikat, hogy látogassanak el a Thaiföldi Kereskedelmi Minisztérium által szervezett első nemzetközi Multimédia Online Virtuális Kiállításra (Multimedia Online Vitual Exhibition, MOVE).

A virtuális kiállításon számos nemzetközi sikert aratott vezető thaiföldi TV műsorgyártó, filmgyártó, utómunkálat szolgáltató, virtuális és animációs filmkészítő valamint szoftverfejlesztő mutatkozik be.

A kreativitás, a hatékonyság, az innováció és az átláthatóság kombinációja révén a thaiföldi digitális tartalomipar elmúlt évtizedben az ország egyik kiemelkedő iparága lett, amelynek éves bevétele a tavalyi év során elérte a 4 milliárd USD-t. Örvendetes tény, hogy Thaiföld ma már a nemzetközi filmgyártás és digitális adatszolgáltatás első számú outsourcing központja lett Délkelet-Ázsiában. Ez a továbbiakban annak is köszönhető, hogy a külföldi megrendelők rendkivűl versenyképes és magas színvonalú szolgáltatásokat vehetnek igénybe párosulva a legkorszerűbb gyártási infrastuktúrával.

A virtuális kiállítás, amely egyúttal online üzleti kapcsolatépítést is lehetővé tesz a regisztrált résztvevők számára 2020 május 25-27 között lesz megtekinthető.

További részletes tájékoztatás és regisztrálási lehetőség az alábbi weboldalon található meg:

https://move.ditp.go.th/home

Amennyiben levelünk felkeltette megtisztelő érdeklődésüket, kérjük szíveskedjenek a fenti weboldalon legkésőbb 2020. május 21-ig regisztrálni és arról bennünket egyidejűleg e-mail címünkön (thaitradebudapest@thaicomm.hu) értesíteni.

Tisztelettel

Mrs. Prapa Vijaykadga kereskedelmi főtanácsos

Thaiföldi Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete

Office of Commercial Affairs, Royal Thai Embassy

H-1025 Budapest, Vend u.26.

Tel: +361 212 2738

Mob: +36 203370079

E-mail: thaitradebudapest@thaicomm.hu

www.thaitradebudapest.hu


FILMES PÁLYÁZATI FELHÍVÁS! 6. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest

2020.05.14. 08:50

Tisztelt Kollégák! Televíziós műsor- és filmkészítők!

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, együttműködésben a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel filmes pályázatot hirdet magyarországi és határon túli alkotók számára.

Pályázhatnak: Fogyatékossággal élő emberek (intellektuális képességzavarral küzdők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók), autizmussal élő alkotók, szociális ágazatban dolgozók és érintettek, független filmesek, televíziós szakemberek, diákok és mindenki, aki filmjében a fogyatékosság témáját érinti.

A pályázat tartalma: Téma és idő megkötése nélkül lehet nevezni bármilyen filmmel, pl.: fikciós filmek, játékfilmek, dokumentum és portréfilmek, animációs filmek, módszertani és PR filmek. A nevezett filmeknél egyetlen megkötés, hogy az alkotások valamilyen módon kapcsolódjanak a sérült emberek világához.

A nevezési lapot és a felhívást mellékletben küldjük.
A Filmszemle facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/239216213839679/

VI. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest 2020. november 17-18.
Nevezési határidő: 2020. szeptember 21.
Bővebb információ az Egyesület honlapján: www.msmke.net
A rendezvény kiemelt támogatója a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.

Várjuk nevezéseiket szeretettel:
Fábián Gábor elnök, MSMKE


Elnökségi határozat

2020.04.02. 23:39

A Magyar Producerek Szövetsége Elnöksége döntése értelmében támogatja a Nemzeti Filmintézet kezdeményezését és csatlakozik a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére létrehozandó Filmipari Segélyalaphoz.
Egyesületünk tagdíjbevételéből 100.000 Ft-tal támogatja az alap létrehozását.

Dr. Nagy Endre
Elnök

2020.04.02


Filmipari Segélyalapot kezdeményez a Nemzeti Filmintézet

2020.04.02. 22:29

A Nemzeti Filmintézet a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére Filmipari Segélyalapot kezdeményez, amelyre 50 millió forintot különített el. Az NFI célja, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassa a megbízás nélkül maradt filmeseket. Az NFI várja a stabil gazdasági helyzetű filmes vállalkozások és magánszemélyek felajánlásait is.

A Filmipari Segélyalapot a hazai mozgóképszakmát tömörítő Magyar Filmakadémia fogja működtetni, az igénylés feltételeinek kidolgozása folyamatban van. Várhatóan április 15-től lehet jelentkezni, a részletekről hamarosan a Magyar Filmakadémia honlapján tájékozódhatnak a nehéz helyzetbe került filmesek.

„A koronavírus járvány kitörése óta a Nemzeti Filmintézet vezetésével közösen azon dolgozunk, hogy a forgatások elmaradása és a várható csúszások miatt a filmipar szereplőit érintő veszteségeket mérsékeljük. Kezdeményeztük több film forgatásának és gyártáselőkészítésének átütemezését, amelynek köszönhetően a produkciók felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek. A filmtámogatási tevékenységünk továbbra is folyamatos. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy ezek az intézkedések sem tudnak teljes mértékben segítséget nyújtani a megbízás nélkül maradt filmeseknek, ezért úgy döntöttünk, hogy a bevétel nélkül maradt kollégák rendkívüli megsegítésére kezdeményezzük a Filmipari Segélyalap létrehozását.” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Forrás: nfi.hu


10 ezer embert is érinthet: hetekre leállt a magyar filmipar

2020.03.15. 18:14

A koronavírus jelentős negatív hatással van a hazai filmgyártásra: gyakorlatilag minden leállt, az amerikai szakembereket "evakuálták", ez pedig a stúdióknak és a filmszakma dolgozóinak is hatalmas kiesést jelent - mondták a Portfolio-nak az iparágra közelről rálátó szakértők.

Évek óta folyamatosan meghaladja a százmilliárd forintot a filmgyártásra költött összeg Magyarországon, az összeg jelentős része külföldről érkezik. 2018-ban összesen 333 film gyártását regisztrálták itthon, 110 milliárd forint értékben. A filmek jelentős részét olyan bérmunkák teszik ki, amelyeket az adókedvezmények csábítottak ide. A koronavírus azonban jelentős hatással van a hazai filmgyártásra is: gyakorlatilag minden leállt, ez pedig a stúdióknak és a filmszakma dolgozóinak is hatalmas kiesést jelent - mondták a Portfolio-nak az iparágra rálátó szakértők.

Döntő pillanat volt Trump bejelentése, a legdrágább sorozat is leállt

Drámai helyzet alakult ki az elmúlt napokban a magyarországi filmgyártásban – mondta el a Portfolio-nak Radnai Károly, a filmgyártáshoz kapcsolódó adótanácsadással foglalkozó OrienTax Adótanácsadó Zrt. partnere. A szakember szerint a filmek, sorozatok gyártása sérülékeny iparág, magas a személyi kitettsége, hiszen rendkívül sokan dolgoznak egy-egy produkción, sok ember van egyszerre egy helyen, akár külső helyszíneken is.

Az európai filmipart pedig az amerikai bérmunka tartja el – Magyarországon ez a kitettség még az átlagosnál is sokkal magasabb, akár a 90%-ot is elérheti -, a rendező, a főbb szereplők, az operatőr is amerikai, a magyar cégek gyakorlatilag csak szervezik a gyártást. Ezért volt döntő pillanat, amikor Donald Trump bejelentette a beutazási tilalmat a schengeni országokból: az amerikai stúdiók a bejelentés után lényegében evakuálták munkatársaikat az európai országokból, Magyarországról 200-300 főt. Radnai szerint az amerikai filmgyártók máshogy mérik a kockázatot: fontos munkatárs nem szorulhat be olyan országba, ahol karantént rendelnek el. Ez pedig azt jelentette, hogy minden film gyártása leállt Magyarországon – nagyjából a felénél megszakadt a minden idők egyik legdrágább sorozatának tartott, a Microsoft népszerű videójátékából készülő Halo forgatása is.

A LEÁLLÁS SÚLYOSAN ÉRINTI A MAGYARORSZÁGI GYÁRTÓBÁZISOK MELLETT A FILMES PRODUKCIÓKBAN DOLGOZÓKAT, 5-10 EZER EMBERT IS. A LEGTÖBB STÁBTAG MEGBÍZÁSI DÍJAS, NEM MUNKAVÁLLALÓ: EZ A GYAKORLATBAN AZT JELENTI, HOGY HA NINCS FILMES PROJEKT, AKKOR NEM DOLGOZIK, NINCS BEVÉTELE SEM.

Radnai szerint a stúdiókon jelentős a kényszer, hogy tartalmat gyártsanak, ezért az igazi vesztesek maguk az amerikai gyártók: hatalmas összegeket vesztenek azzal, hogy beláthatatlan ideig húzódnak a forgatások.

VANNAK FILMEK AMIKET TELJESEN LEÁLLÍTHATNAK, VANNAK AMELYEKET AZ USA-BAN SOKKAL DRÁGÁBBAN TALÁN FOLYTATJÁK VAGY ÚJRAKEZDIK, ÉS VANNAK OLYANOK IS, AMELYEKET A VÍRUSVESZÉLY ELMÚLTÁVAL SZINTE AZONNAL FOLYTATNI TUDNAK.

Ami a rossz tulajdonsága a filmiparnak az egyúttal az erénye is: amilyen gyorsan le tud állni, majdnem olyan gyorsan újra is tud szerveződni, nem várható tehát, hogy hosszú évekre visszavesse a filmipart a mostani leállás. A jelenség továbbá globális, nem egy sajátos magyar jelenségről van szó, így valószínűleg nem is jár a fejlett magyarországi filmipar versenyképességének romlásával.

Újratárgyalják a szerződéseket

"Két jellemző reakciót lehetett látni a piacon az elmúlt napokban, az első egy pánikszerű menekülés, amit Trump bejelentése okozott, miszerint az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából. A másik, ami a többségre volt jellemző, hogy kivártak egy napot és mérsékeltebb reakcióként takarékos üzemmódba kapcsoltak, ami a produkciók mondhatni felfüggesztést jelenti 2-4 hetes periódusra, majd ezután újra megvizsgálják, hogy mik a lehetőségek” – mondta a Portfolio-nak Balika Gergő a külföldi produkciókat idecsábító, úgynevezett szervizszolgáltatásokat nyújtó legnagyobb hazai szereplő a Mid Atlantic Films Head of Production pozícióját betöltő vezetője.

BALIKA SZERINT EGYELŐRE MEGPRÓBÁLJÁK A STÁBOKAT MEGTARTANI, ÚJRA TÁRGYALNI AZ ESZKÖZBESZÁLLÍTÓKKAL A SZERZŐDÉSEKET KEDVEZMÉNYEK REMÉNYÉBEN, HOGY A MEGUGRÓ KÖLTSÉGEKET MINDENKI ARÁNYOSAN VISELJE.

Azoknál a produkcióknál, amelyek a nyáron kezdődnének, és már tart az előkészítésük - igazodva a vírus várható lefolyásához - néhány hónappal igyekeznek eltolni a forgatásokat.

„Nagyon gyorsan adaptálódik a szakma a helyzethez, és persze egyelőre elég képlékeny a helyzet, napról-napra változhat, de mindenki előre tekint és már a vírus lefolyása utáni időszakot készítjük elő.” - tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Korda Filmpark Facebook (A Korda Filmpark tájékoztatása szerint március 29-ig nem fogad látogatókat.)

Forrás: portfolio.hu