Hírek

Sára Sándor díj bizottság

2020.06.17. 14:10


Arany Blende nevezés emlékeztető

2020.05.20. 18:14

Kedves filmkészítők!

Már csak május 21. (csütörtök) éjfélig lehet nevezni az Arany Blendére (www.aranyblende.hu), amely egy újonnan alapított díj a magyar trailereknek. A nevezés feltétele mindössze az, hogy az adott magyar filmet 2019. január 1. és december 31. között mutatták be nyilvánosan. A trailer vagy teaser hossza 20 másodperc és 2,5 perc között lehet.

A film lehet bármilyen műfajú, hosszúságú, tehát várunk rövid-, nagyjáték-, kisjáték-, tévé-, dokumentum-, természet- és ismeretterjesztő filmek trailereit is! A lényeg, hogy ha tévéfilm, akkor olyan promója is legyen, ami NEM tévéhez készült: mozis, vagy online.

Nyilvános bemutató lehetett bárhol, fesztiválon, moziban, kultúrházban, online, tévében stb. Ha 2018-ban indult fesztiválkörútra, ami 2019-ben is tartott, akkor az is jó. Sőt, ha 2018-ban vetítették fesztiválon, 2019-ben volt online, mozis, tévés bármilyen premierje, akkor az is. Nem nevezhet viszont olyan film előzetese, amit pl. 2018-ban mutattak be a mozik, de a vetítések átcsúsztak 2019-re is.

Fontos, bárki nevezhet, aki a trailer alkotásában részt vett, de mivel nyilvános adatbázisba kerül az előzetes, ezért a film gyártójának mindenképp kell a hozzájárulása.

Az Arany Blende egy díj a legjobb magyar előzeteseknek és egy épülő adatbázis, ahol évről évre nyomon követhetjük az aktuális magyar trailer-trendeket. A versenybe került előzetesek közül az Arany Blende honlapján szavazhatja meg a közönség a neki legjobban tetszőt. A fődíjról a szakmai zsűri dönt, aki több szempont szerint értékeli majd az alkotásokat.

Várjuk a nevezéseket!

Üdv.
Köllő Killa
30/3864454
https://aranyblende.hu/
https://www.facebook.com/aranyblende/


Pályázati felhívás - IV. Hét Domb Filmfesztivál

2020.05.19. 13:41

Kedves pályázók!

Idén is megrendezésre kerül a Hét Domb Filmfesztivál, immár negyedik alkalommal október 05 - 11-ig.

Amennyiben most is rendelkezel olyan filmmel, mely alkalmas a megmérettetésre, fesztiváloztatásra, akkor várjuk nevezésedet és alkotásodat a következő kategóriákban:

A nevezés díjtalan!
A nevezési határidő 2020. június 30. 24 óra

A nevezés akkor válik véglegessé, ha a regisztráció után kitöltöd a nevezési lapot és végül feltöltöd a filmedet.

Részleteket a honlapunkon olvashatsz.

hetdombfilmfesztival.hu

A zsűri tagjai:

Pokorny Lia - színésznő
Réz András - filmesztéta
Rófusz Ferenc - Oscar-díjas rendező

Amennyiben a filmed bekerül a legjobb 10 közé, akkor újdonságként - idén első alkalommal - a nagyközönség is szavazhat rá online, de csak akkor, ha a nevezési lapon hozzájárulsz ehhez. További részletek a szabályzatban és a nevezési lapon. Azért, hogy az alkotásod védve legyen vízjelezzük és a Hét Domb Filmfesztivál logójával látjuk el.

Amennyiben a koronavírus járvány miatti vészhelyzet nem kerül feloldásra, vagy újbóli bevezetésre kerül a fesztivál idejére, úgy csak online lesznek levetítve az alkotások (vízjelezve), párhuzamosan a fesztivál idejének megfelelően.

A díjazást, a döntősök fogadását hasonlóan szeretnénk megoldani, mint az elmúlt időkbe. Ahogy azt olvastad idén egy közönségdíjat is ki kívánunk osztani.

A fesztivál lebonyolításáról, programjáról a végleges döntések meghozatala után tájékoztatunk minden döntőbe jutott film alkotóját.

Üdvözlettel!

a rendezőség
tel: 06 72/ 581-049


Meghívó a Multimédia Online Virtuális Kiállításra

2020.05.15. 11:22

Tisztelt Elnök Úr!

A Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségének Kereskedelmi Képviselete tisztelettel meghívja Önöket és tagvállalataikat, hogy látogassanak el a Thaiföldi Kereskedelmi Minisztérium által szervezett első nemzetközi Multimédia Online Virtuális Kiállításra (Multimedia Online Vitual Exhibition, MOVE).

A virtuális kiállításon számos nemzetközi sikert aratott vezető thaiföldi TV műsorgyártó, filmgyártó, utómunkálat szolgáltató, virtuális és animációs filmkészítő valamint szoftverfejlesztő mutatkozik be.

A kreativitás, a hatékonyság, az innováció és az átláthatóság kombinációja révén a thaiföldi digitális tartalomipar elmúlt évtizedben az ország egyik kiemelkedő iparága lett, amelynek éves bevétele a tavalyi év során elérte a 4 milliárd USD-t. Örvendetes tény, hogy Thaiföld ma már a nemzetközi filmgyártás és digitális adatszolgáltatás első számú outsourcing központja lett Délkelet-Ázsiában. Ez a továbbiakban annak is köszönhető, hogy a külföldi megrendelők rendkivűl versenyképes és magas színvonalú szolgáltatásokat vehetnek igénybe párosulva a legkorszerűbb gyártási infrastuktúrával.

A virtuális kiállítás, amely egyúttal online üzleti kapcsolatépítést is lehetővé tesz a regisztrált résztvevők számára 2020 május 25-27 között lesz megtekinthető.

További részletes tájékoztatás és regisztrálási lehetőség az alábbi weboldalon található meg:

https://move.ditp.go.th/home

Amennyiben levelünk felkeltette megtisztelő érdeklődésüket, kérjük szíveskedjenek a fenti weboldalon legkésőbb 2020. május 21-ig regisztrálni és arról bennünket egyidejűleg e-mail címünkön (thaitradebudapest@thaicomm.hu) értesíteni.

Tisztelettel

Mrs. Prapa Vijaykadga kereskedelmi főtanácsos

Thaiföldi Nagykövetség Kereskedelmi Képviselete

Office of Commercial Affairs, Royal Thai Embassy

H-1025 Budapest, Vend u.26.

Tel: +361 212 2738

Mob: +36 203370079

E-mail: thaitradebudapest@thaicomm.hu

www.thaitradebudapest.hu


FILMES PÁLYÁZATI FELHÍVÁS! 6. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest

2020.05.14. 08:50

Tisztelt Kollégák! Televíziós műsor- és filmkészítők!

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, együttműködésben a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülettel filmes pályázatot hirdet magyarországi és határon túli alkotók számára.

Pályázhatnak: Fogyatékossággal élő emberek (intellektuális képességzavarral küzdők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók), autizmussal élő alkotók, szociális ágazatban dolgozók és érintettek, független filmesek, televíziós szakemberek, diákok és mindenki, aki filmjében a fogyatékosság témáját érinti.

A pályázat tartalma: Téma és idő megkötése nélkül lehet nevezni bármilyen filmmel, pl.: fikciós filmek, játékfilmek, dokumentum és portréfilmek, animációs filmek, módszertani és PR filmek. A nevezett filmeknél egyetlen megkötés, hogy az alkotások valamilyen módon kapcsolódjanak a sérült emberek világához.

A nevezési lapot és a felhívást mellékletben küldjük.
A Filmszemle facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/239216213839679/

VI. Magyar Speciális Független Filmszemle, Budapest 2020. november 17-18.
Nevezési határidő: 2020. szeptember 21.
Bővebb információ az Egyesület honlapján: www.msmke.net
A rendezvény kiemelt támogatója a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt.

Várjuk nevezéseiket szeretettel:
Fábián Gábor elnök, MSMKE


Elnökségi határozat

2020.04.02. 23:39

A Magyar Producerek Szövetsége Elnöksége döntése értelmében támogatja a Nemzeti Filmintézet kezdeményezését és csatlakozik a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére létrehozandó Filmipari Segélyalaphoz.
Egyesületünk tagdíjbevételéből 100.000 Ft-tal támogatja az alap létrehozását.

Dr. Nagy Endre
Elnök

2020.04.02


Filmipari Segélyalapot kezdeményez a Nemzeti Filmintézet

2020.04.02. 22:29

A Nemzeti Filmintézet a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére Filmipari Segélyalapot kezdeményez, amelyre 50 millió forintot különített el. Az NFI célja, hogy rendkívüli jövedelempótló gyorssegély útján támogassa a megbízás nélkül maradt filmeseket. Az NFI várja a stabil gazdasági helyzetű filmes vállalkozások és magánszemélyek felajánlásait is.

A Filmipari Segélyalapot a hazai mozgóképszakmát tömörítő Magyar Filmakadémia fogja működtetni, az igénylés feltételeinek kidolgozása folyamatban van. Várhatóan április 15-től lehet jelentkezni, a részletekről hamarosan a Magyar Filmakadémia honlapján tájékozódhatnak a nehéz helyzetbe került filmesek.

„A koronavírus járvány kitörése óta a Nemzeti Filmintézet vezetésével közösen azon dolgozunk, hogy a forgatások elmaradása és a várható csúszások miatt a filmipar szereplőit érintő veszteségeket mérsékeljük. Kezdeményeztük több film forgatásának és gyártáselőkészítésének átütemezését, amelynek köszönhetően a produkciók felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek. A filmtámogatási tevékenységünk továbbra is folyamatos. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy ezek az intézkedések sem tudnak teljes mértékben segítséget nyújtani a megbízás nélkül maradt filmeseknek, ezért úgy döntöttünk, hogy a bevétel nélkül maradt kollégák rendkívüli megsegítésére kezdeményezzük a Filmipari Segélyalap létrehozását.” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Forrás: nfi.hu


10 ezer embert is érinthet: hetekre leállt a magyar filmipar

2020.03.15. 18:14

A koronavírus jelentős negatív hatással van a hazai filmgyártásra: gyakorlatilag minden leállt, az amerikai szakembereket "evakuálták", ez pedig a stúdióknak és a filmszakma dolgozóinak is hatalmas kiesést jelent - mondták a Portfolio-nak az iparágra közelről rálátó szakértők.

Évek óta folyamatosan meghaladja a százmilliárd forintot a filmgyártásra költött összeg Magyarországon, az összeg jelentős része külföldről érkezik. 2018-ban összesen 333 film gyártását regisztrálták itthon, 110 milliárd forint értékben. A filmek jelentős részét olyan bérmunkák teszik ki, amelyeket az adókedvezmények csábítottak ide. A koronavírus azonban jelentős hatással van a hazai filmgyártásra is: gyakorlatilag minden leállt, ez pedig a stúdióknak és a filmszakma dolgozóinak is hatalmas kiesést jelent - mondták a Portfolio-nak az iparágra rálátó szakértők.

Döntő pillanat volt Trump bejelentése, a legdrágább sorozat is leállt

Drámai helyzet alakult ki az elmúlt napokban a magyarországi filmgyártásban – mondta el a Portfolio-nak Radnai Károly, a filmgyártáshoz kapcsolódó adótanácsadással foglalkozó OrienTax Adótanácsadó Zrt. partnere. A szakember szerint a filmek, sorozatok gyártása sérülékeny iparág, magas a személyi kitettsége, hiszen rendkívül sokan dolgoznak egy-egy produkción, sok ember van egyszerre egy helyen, akár külső helyszíneken is.

Az európai filmipart pedig az amerikai bérmunka tartja el – Magyarországon ez a kitettség még az átlagosnál is sokkal magasabb, akár a 90%-ot is elérheti -, a rendező, a főbb szereplők, az operatőr is amerikai, a magyar cégek gyakorlatilag csak szervezik a gyártást. Ezért volt döntő pillanat, amikor Donald Trump bejelentette a beutazási tilalmat a schengeni országokból: az amerikai stúdiók a bejelentés után lényegében evakuálták munkatársaikat az európai országokból, Magyarországról 200-300 főt. Radnai szerint az amerikai filmgyártók máshogy mérik a kockázatot: fontos munkatárs nem szorulhat be olyan országba, ahol karantént rendelnek el. Ez pedig azt jelentette, hogy minden film gyártása leállt Magyarországon – nagyjából a felénél megszakadt a minden idők egyik legdrágább sorozatának tartott, a Microsoft népszerű videójátékából készülő Halo forgatása is.

A LEÁLLÁS SÚLYOSAN ÉRINTI A MAGYARORSZÁGI GYÁRTÓBÁZISOK MELLETT A FILMES PRODUKCIÓKBAN DOLGOZÓKAT, 5-10 EZER EMBERT IS. A LEGTÖBB STÁBTAG MEGBÍZÁSI DÍJAS, NEM MUNKAVÁLLALÓ: EZ A GYAKORLATBAN AZT JELENTI, HOGY HA NINCS FILMES PROJEKT, AKKOR NEM DOLGOZIK, NINCS BEVÉTELE SEM.

Radnai szerint a stúdiókon jelentős a kényszer, hogy tartalmat gyártsanak, ezért az igazi vesztesek maguk az amerikai gyártók: hatalmas összegeket vesztenek azzal, hogy beláthatatlan ideig húzódnak a forgatások.

VANNAK FILMEK AMIKET TELJESEN LEÁLLÍTHATNAK, VANNAK AMELYEKET AZ USA-BAN SOKKAL DRÁGÁBBAN TALÁN FOLYTATJÁK VAGY ÚJRAKEZDIK, ÉS VANNAK OLYANOK IS, AMELYEKET A VÍRUSVESZÉLY ELMÚLTÁVAL SZINTE AZONNAL FOLYTATNI TUDNAK.

Ami a rossz tulajdonsága a filmiparnak az egyúttal az erénye is: amilyen gyorsan le tud állni, majdnem olyan gyorsan újra is tud szerveződni, nem várható tehát, hogy hosszú évekre visszavesse a filmipart a mostani leállás. A jelenség továbbá globális, nem egy sajátos magyar jelenségről van szó, így valószínűleg nem is jár a fejlett magyarországi filmipar versenyképességének romlásával.

Újratárgyalják a szerződéseket

"Két jellemző reakciót lehetett látni a piacon az elmúlt napokban, az első egy pánikszerű menekülés, amit Trump bejelentése okozott, miszerint az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából. A másik, ami a többségre volt jellemző, hogy kivártak egy napot és mérsékeltebb reakcióként takarékos üzemmódba kapcsoltak, ami a produkciók mondhatni felfüggesztést jelenti 2-4 hetes periódusra, majd ezután újra megvizsgálják, hogy mik a lehetőségek” – mondta a Portfolio-nak Balika Gergő a külföldi produkciókat idecsábító, úgynevezett szervizszolgáltatásokat nyújtó legnagyobb hazai szereplő a Mid Atlantic Films Head of Production pozícióját betöltő vezetője.

BALIKA SZERINT EGYELŐRE MEGPRÓBÁLJÁK A STÁBOKAT MEGTARTANI, ÚJRA TÁRGYALNI AZ ESZKÖZBESZÁLLÍTÓKKAL A SZERZŐDÉSEKET KEDVEZMÉNYEK REMÉNYÉBEN, HOGY A MEGUGRÓ KÖLTSÉGEKET MINDENKI ARÁNYOSAN VISELJE.

Azoknál a produkcióknál, amelyek a nyáron kezdődnének, és már tart az előkészítésük - igazodva a vírus várható lefolyásához - néhány hónappal igyekeznek eltolni a forgatásokat.

„Nagyon gyorsan adaptálódik a szakma a helyzethez, és persze egyelőre elég képlékeny a helyzet, napról-napra változhat, de mindenki előre tekint és már a vírus lefolyása utáni időszakot készítjük elő.” - tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Korda Filmpark Facebook (A Korda Filmpark tájékoztatása szerint március 29-ig nem fogad látogatókat.)

Forrás: portfolio.hu