• Hírek
  • Kedves Barátaim, Kollégáim, Ismerőseim!

Kedves Barátaim, Kollégáim, Ismerőseim!

Ezúton hívom fel a figyelmet a Bokros jelentések c. dokumentumfilmünk beszélgetéssel egybekötött második vetítésére, amely az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz 2018. január 17-én, szerdán 18.00 órától.

Az egyházak elleni akciók, ezen belül is a katolikus egyház elleni tevékenység különleges helyet foglaltak el az állambiztonság munkájában, a kommunizmus évtizedeiben. A tartótiszt c. és az Operatív érték – a besúgottak c. a Médiatanács által támogatott dokumentumfilmjeim után most a Bokor közösség hányattatásait mutatom be állambiztonsági iratok, érintett megszólalók, archív videó-és filmrészletek felhasználásával. A megyei egyházi irányításban szerepet betöltő egykori tartótiszttel is megtörténik a szembesítés és megszólal egy egykori beszervezett ügynök is.  Bocsánatot kérek – elhangzik kétszer is a filmben. 

 

Egyúttal kérem szépen terjeszteni, továbbadni a hírt az esetleges érdeklődők számára.

 

Részletek az alábbi linken:

http://urania-nf.hu/esemenyek/ 1088/2018/01/17/bokros-jelente sek-filmvetites-es-beszelgetes

előzetes:

https://youtu.be/vfKVOoWOo2I

http://urania.jegy.hu// program/bokros-jelentesek- 83507/413653

Köszönettel:

Varga Ágota és alkotótársai

Január 17-én 18:00 órakor Varga Ágota Bokros jelentések című filmjét láthatjuk az Urániában, majd pódiumbeszélgetés részesei lehetünk. A film a Bulányi György által alapított, az állam és az egyház által egyformán gyanúsnak tartott Bokor közösség történetét dolgozza fel. A vetítést követő beszélgetés vendégei: Dr. Virág András történész, Varga László kaposvári megyéspüspök, Benyhe Bernát történész-tanár, Dr. Vörös Géza, történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára osztályvezetője, Butsy Lajos fegyházlelkész, Bokor tag, Szabó Gyula mezőörsi plébános, Modok Árpád, a Győr-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztály, egyházi reakció vonalán főoperatív tiszt /tartótiszt/ (1968-1987), kiemelt főoperatív, értékelő tiszt (1988-1991), valamint Varga Ágota, a film rendező-producere. 

Január 18-án 18 órakor egy másik izgalmas Varga Ágota –film látható a Műcsarnok klubjában: Aczél (dokumentumfi lm, 108 perc, 2009)
Előadó: Diószegi-Szőcs Máté, történelemtanár, a dokumentumfilm egyik szereplője, sorozatszerkesztő: Cieklinski Sándor, belépőjegy: 800 Ft