• Hírek

Elhunyt Kósa Ferenc, a Tízezer nap rendezője

Életének 82. évében szerdán elhunyt Kósa Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, a Cannes-i nagydíjas Tízezer nap című film rendezője.

Kósa Ferenc a filmkészítők azon nemzedékéhez tartozott, amely a hatvanas években kezdte el pályáját, tehetsége és elhivatottsága révén meghatározó szerepet játszott a magyar filmművészet korabeli megújításában. Főiskolai diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon.

1937. november 21-én született Nyíregyházán. Tanulmányait a Széchenyi István Közgazdasági Technikumban (Nyíregyháza, 1952-1956) és a Színház és Filmművészeti Főiskola rendező szakán (1959-1963) végezte. 1963-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat rendezője, 1976-tól az Objektív Stúdió egyik alapítója, a stúdió művészeti tanácsának tagja; 1988-tól Szabó Istvánnal együtt a stúdió művészeti vezetője volt.

Pályáját a Sára Sándorral és Csoóri Sándorral közösen készített Tízezer nap után is jelentékeny, drámai erejű művek jellemzik. Az alkotóhármas munkájából született az Ítélet, Feldobott kő, Nincs idő, Hószakadás, A mérkőzés vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság.

Életművében fontos helyet foglal el A másik ember című filmje, amelyben a világháborúval és az 1956-os forradalommal kapcsolatos élményeit összegezte. Dokumentumfilmjei közül jelentősek a Balczó András vívódásairól szóló Küldetés és a dr. Béres József tudományos kutató küzdelmeiről készült Az utolsó szó jogán című film. Televíziós munkái közül kiemelkedik a Nagy Lászlóval közösen készített Tűz vagyok, valamint a Szeretném, ha szeretnének című filmek.

Ellenzéki értelmiségiként részt vett az 1985. évi monori és az 1987 szeptemberi lakitelki tanácskozáson. 1990-2006 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, nevéhez fűződött egyebek mellett a filmtörvény gondozása.

1968-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1989-ben Érdemes művész címmel, 1997-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták. 2007-ben Kossuth-díjat kapott nagyhatású, magas színvonalú játék- és dokumentumfilmjeiért. 2008-ban a Magyar Mozgókép Mestere lett. 2009-ben megkapta a Húsz éves a Köztársaság Díjat. 2012-ben a Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki. 2012-ben Prima Primissima Díjat kapott. 2017-ben megkapta a Kölcsey-emlékplakettet. 2012 óta az MMA rendes tagja.

Az MMA idén jelentette meg filmes monográfiáját Kósa Ferencről Őrizd az embert címmel, a DVD-melléklettel is ellátott kötet elemzéseken, visszaemlékezéseken, interjúkon keresztül mutatja be a rendező pályáját. Kósa Ferencet az MMA saját halottjának tekinti.

Forrás: fidelio.hu

Elindult a 2019-es Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nevezés!


Kedves Alkotók!

Elindult a 2019-es Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nevezés!

2019. május 24-26. között immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn, amelyre 2018-ban 104 országból érkeztek nevezések, és 160 filmet nézhetett meg a közel 40 000 látogató 5 vetítési helyszínen. A Fesztivál és kísérőprogramjai egész napos aktív kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak az idelátogatóknak.
 

A nevezés elindult a filmszemlékre és a fesztivál kísérő rendezvényeire. Nevezni csak az utóbbi két évben készült alkotásokkal lehet.

A 2019-es verseny keretein belül két filmszemle került meghirdetésre:
  • Nemzetközi Filmszemle (természetfilm, természetvédelmi és környezetvédelemi dokumentumfilm, ismeretterjesztő dokumentumfilm, útifilm és expedíciós film, animációs film kategóriákkal) és a
  • Kárpát-medencei Filmszemle (a Kárpát-medence természeti és kulturális értékeit bemutató alkotások 3 kategóriában).
2018. november 15-től, 2019. február 28-ig várjuk a nevezéseket!  
 
A Fesztivál Gáláján, a Fesztivál fődíja, az Európa kék szalagja díj mellett 9 szekció díj, valamint a több különdíj – Kárpát-medencei alkotói díj, Fekete István díj és támogatóink által felajánlott díjak- kerülnek átadásra. A filmszemlék összdíjazása 16.000 Euro.
 
A szervezők célja, hogy 2019-ben is minél több, kiváló alkotás – természetfilm, dokumentumfilm, animáció - kerüljön bemutatásra, amelyek földünk, és régiónk természeti és környezeti állapotával, értékeivel foglalkozik.
  
2018-ban közel 100 ezren néztek filmeket Gödöllőn és az ország más városaiban a fesztivállal együtt megtartott Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokon a fesztivál három napján.
 
A fesztivál és kísérőrendezvényeinek tematikája nem változik, fő célcsoportja a fiatalok, családok. A filmszemlék mellett 2019-ben is lesz Természet- és Környezetvédelmi vásár, és a gyerekeknek tematikus játszótér, Trash Art Magyarország szoborkiállítás, Jam for Nature koncertek, szabadtéri fotókiállítások és sok meglepetés. 2018-ban közel 400 magyar alkotó amatőr és művész vett részt a fesztivál pályázatain, rendezvényein. Ez és a látogatói számok is mutatják, hogy érdemes a fiatal alkotókat, a fiatalokat megszólítani, hiszen van mondanivalójuk a jelenükről és jövőjükről.
 
Várunk mindenkit Gödöllőre 2019. május 24-26. között!

A 2019-es nevezésessel kapcsolatban részletes információ a Fesztivál honlapján érhető el!

Sok sikert kívánunk a 2018-as nevezésekhez!
Üdvözlettel,

a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő szervezői


 
Részletes kiírás
A Fesztivál hivatalos dala, Szarka Tamás: Madaraim.

HÍREK

Szendőfi Balázs filmje bekerült a Greenfilm Awards döntőjébe.
Gratulálunk neki!
Részletek

Lehet pályázni animációs filmekre!
Részletek

Bucsi Réka harmadszor is Oscar-esélyes a Solar Walk animációjával!
Részletek


 
Részletes kiírás
A Fesztivál dala, Szarka Tamás: Madaraim.

ÚJRA MOZIKBAN A FELÚJÍTOTT EGRI CSILLAGOK

50 évvel az eredeti bemutatója után ismét mozivásznon látható minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmalkotása.

A Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programjában 4K minőségben felújított történelmi kalandfilmet október 14-én a 3. Európai Art Mozi Nap keretében országszerte 11 helyszínen vetítik, majd október 25-től további filmszínházakban is bemutatják.

Continue Reading

Submission reminder One World 2019

Submission reminder One World 2019

Submission reminder One World 2019

SUBMIT YOUR FILM! – DEADLINE SEPTEMBER 15th 2018

21TH EDITION --- March 6 - 17, 2019 --- Prague

Followed by regional screenings in over 30 towns around the Czech Republic and Brussels.

We would like to invite you to submit your film to the 21th edition of the festival. One World has grown over the years to become the largest human rights film festival in the world. It is one of the leading cultural events in Prague and the Czech Republic.

Art and creative documentaries on human rights, social, political, environmental, and media issues will be selected based on the quality of the filmmaking and the power of their stories.

We screen the films in three competitive categories (International Competition for art films, Right to Know Competition for the impact films and Czech Competition for local documentaries) and several non-competitive categories.

For competitive categories, we search for World and International Premieres – in case you plan to premiere the film on One World Festival, please contact us for more information on our programing email.

Due to rising numbers in submissions, the festival raises a submission fee of 20 EUR to cover administrative costs. The fee will be waived for selected countries of production (more information in the form)

FILM SUBMISSION DEADLINE: SEPTEMBER 15, 2018

EXTENDED FILM SUBMISSION DEADLINE: NOVEMBER 1, 2018 (for films finished between September and November 2018)

We are looking for:
Feature or mid-length creative documentaries made in last 2 years (2017 - 2019) - minimum length is 40 minutes
Interactive films for virtual reality
Doc for kids - short documentaries and animated films for children (no experimental films)

If you have already submitted your film to One World, we kindly ask you to ignore this email.


Submission form


CONTACT
One World IDFF / People In Need
Program department
Šafaříkova 24, Praha 2, 120 00
Tel. +420 222 350 822
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.jedensvet.cz

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram